Permacultuur tuinontwerpen van Schoppenvrouw

Marijn van Klingeren neemt je in dit artikel mee in haar bedrijf, hoe het ontstaan is en hoe de permacultuur cursus haar heeft geïnspireerd om permacultuur tuinontwerpen te gaan maken.

Van academicus tot tuinontwerper

Al jarenlang hikte ik er tegenaan. Ik werkte als socioloog aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en zat daar niet op mijn plek.

Ik wilde graag iets doen wat er meer toe deed, iets wat op een positieve manier bijdraagt aan een groenere toekomst voor ons en onze kinderen. Permacultuur was voor mij de beste manier om dat te doen.

Tuinieren was tot dusverre een hobby, maar in de zomer van 2019 was het zover, ik besloot me in te schrijven voor de jaaropleiding Permacultuur met als doel me te ontwikkelen tot tuinontwerper.

De start van Schoppenvrouw

Sneller dan verwacht kreeg ik vanuit mijn omgeving de vraag om mee te denken over tuinen. De eerste opdrachten dienden zich aan en om die reden heb ik mij op 1 januari 2020 ingeschreven bij het KVK onder de naam Schoppenvrouw.

tuinontwerper schoppenvrouw
Begeleiding in verduurzamen

Mijn bedrijf heeft als doel mensen te begeleider bij het verduurzamen van hun tuin en directe leefomgeving. Dat doe ik met name door bij mensen langs te gaan voor advies over de inrichting van hun tuin, het behoudt en stimuleren van een gezond bodemleven, door mee te denken over wateropvangsystemen en ga zo maar door.

permacultuur tuin ontwerp
Tuinen met eetbare en inheemse beplanting

En natuurlijk door tuinen te ontwerpen (grotere en kleinere) met veel oog voor de ecologische waarde en potentie van de tuin. Met veel eetbare en/of inheemse beplanting. Vaak worden het zelfs mini voedselbosjes.

Inmiddels geef ik zelf workshops in duurzaam tuinontwerp en permacultuur en mag ik af en toe meehelpen tijdens de ontwerpdagen van de cursussen van Puur Permacultuur. Wat altijd weer een waar feestje is.

Cursussen van Puur Permacultuur

In september 2019 startte ik met de jaaropleiding permacultuur. Inmiddels heb ik ook de online voedselboscursus gevolgd van Martijn en ben ik steeds meer bezig met de medicinale werking van planten. Wellicht een volgende opleiding die ik ga volgen?

Nog lang niet uitgeleerd...

Kortom, ik ben nog lang niet uitgeleerd. Maar de permacultuur jaaropleiding van Martijn was het begin van een hele fijne nieuwe draai die ik aan mijn leven gaf.

Tover ook jouw tuin om tot een prachtig permacultuur ontwerp.

Droom je van tuinen ontwerpen tot eetbare paradijsjes vol leven en biodiversiteit. Of misschien van voedselbossen vol fruitbomen en eetbare siertuinen. 

Leer in de cursussen van PUUR Permacultuur om met de natuur mee te ontwerpen en help mee om de wereld anders vorm te geven!

permacultuur cursus

Bekijk ook andere inspirerende projecten van oud-cursisten