Wormenhotel bouwen met de Compostier
Sinds 2014 ontwerpt & bouwt Rowin Snijder met zijn bedrijf Compostier de zogeheten wormenhotels voor buurtcompost projecten. In dit artikel neemt Rowin je mee in zijn urban composting bedrijf.
Wat is een wormenhotel?
Sinds 2014 ontwerpt & bouwt Rowin Snijder met zijn bedrijf Compostier de zogeheten wormenhotels voor buurtcompost projecten. Een wormenhotel is een meubel waarin een eco-systeem van compost organismen samenwerkt om van groente- en fruitresten de mooiste compost te maken: wormencompost.
In een wormenhotel verblijven duizenden compostwormen. Zij helpen het composteren te versnellen en verrijken de compost met hun Wormenpoep.
Makkelijk composteren
De wormenhotels zijn makkelijk in gebruik, maar vooral ook mooi om te zien. Met een tuintje bovenop wormenhotels geven ze ruimte aan natuur in de buurt en laten zien dat wij ook in de stad op circulaire wijze om kunnen gaan met groen afval.
De wormencompost wordt gebruikt door de deelnemers van de buurtcompost projecten om de grond van hun (moes)tuin te voeden.
Compostier maakt ook wormenhotels voor restaurants, scholen en kantoren om ook daar het groen afval op duurzame wijze lokaal te verwerken tot een rijke voeding voor de bodem. Compostier begeleidt het composteren zodat het proces optimaal verloopt.
Oogstfeest
Het oogsten van de compost is iedere keer weer een klein feestje. In de stadse wijken ontstaat een heus dorps gevoel wanneer de buurt de compost wordt gedeeld. En koks gebruiken de compost met dezelfde trots in de tuin als hun met zorg gekozen producten in de keuken.
Pakjes met wormenpoep
Compostier produceert op kleine schaal de pakjes met Wormenpoep. Deze hoogwaardige vermicompost wordt op ambachtelijke wijze geoogst uit door ons beheerde wormenhotels.
Door te laten zien dat het groenafval in steden zo kan worden omgezet naar een lokaal product van hoge kwaliteit hopen wij meer mensen te inspireren organisch afval op deze manier te gaan waarderen.
Volg de Compostier op social media!
De wormenhotels van de Compostier zijn ook te vinden in Oslo!
Permacultuur jaarcursus
In 2014 heb ik bij Puur Permacultuur de cursus gevolgd waarin ik leerde over het ontwerpen volgens de Permacultuur principes. Ik vond het zeer inspirerend om Martijn te leren kennen en te zien hoe hij de keuze had gemaakt zijn leven zo in te richten dat hij vanuit zijn waardes kon gaan leven.
De opleiding zelf heeft mij ook veel gegeven. De ontwerp principes van de Permacultuur gebruik ik nog dagelijks in mijn projecten.
Samen zoekend naar een nieuwe manier
Meedoen aan de opleiding heeft mij veel gebracht, daar ik op een kantelpunt stond in mijn leven en ik in de cursus tijd en ruimte vond om mijn ideeën vorm te geven.
En tegelijkertijd andere mensen te ontmoeten die op vergelijkbaar moment in hun leven stonden; zoekend naar een nieuwe manier. Een manier die met de natuur samen en met elkaar samen is.
Zo heb ik dankzij een van mijn medecursisten gehoord over de Wereldprijs van de ASN-Bank, waar je jouw duurzame ideeën kon indienen. Meedoen aan die competitie heeft mij gebracht tot het concreet maken van mijn ideeën en heeft mij een platform gegeven om Compostier echt neer te zetten.
Volg nu ook de permacultuuropleiding en leer:
- Wat permacultuur precies is en wat we ermee kunnen
- Denken in levende systemen en microklimaten
- De bodem te begrijpen
- Hoe je zelf een permacultuur ontwerp maakt
- Een mooie basis over ecologisch bouwen
- Permacultuur principes toepassen op water en energie
- Hoe voedselbossen en permacultuur moestuinen ontworpen zijn
Bekijk ook andere projecten van cursisten!
Organisaties leren natuurlijk te organiseren
In dit blogartikel neemt Evie je mee in het gedachtegoed van Natuurlijk! Organiseren. Leer hoe een organisatie natuurlijk kan organiseren
Eetbare landschappen met OERgroen
OERgroen neemt je mee in hun bedrijf waar ze gericht zijn op eetbare landschappen en educatie, ontwerp, aanleg en advies hiervan
Hoe ik voedselbosboer ben geworden.
In deze blog neemt voedselbosboer en oud-cursist Dick RIngelberg je mee
Gezonder bodemleven met de compostkeuken
OERgroen neemt je mee in hun bedrijf waar ze gericht zijn op eetbare landschappen en educatie, ontwerp, aanleg en advies hiervan
Ecologisch wonen bij woongemeenschap Oererf
Samen leven in een duurzame en zelfvoorzienende gemeenschap, een droom voor
Permacultuur moestuinen met de Moestenier
Manon van de Moestenier neemt je mee in haar bedrijf waar ze permacultuur moestuinen aanlegt, een soort rijdende dagbesteding