BlueCity: een plek voor circulair ondernemen

In dit blogartikel neemt Sabine je mee naar BlueCity in Rotterdam. Een circulaire hub waar duurzame en circulaire ondernemers kunnen werken en verbinden.

Antropoloog & ondernemer

Mijn naam is Sabine Biesheuvel, ik ben antropoloog en ondernemer. Daarnaast ben ik vooral een pragmatische rasoptimist, met een enorme gedrevenheid om de wereld om mij heen fijner en mooier te maken. En dat met heel veel mensen om me heen samen te doen. 

 

De start van BlueCity

In 2015 startte ik samen met een aantal anderen BlueCity, op initiatief van de oesterzwammen kwekers rotterzwam. BlueCity is een circulaire hub, gevestigd in het voormalig zwemparadijs Tropicana, die zich helemaal wijdt aan circulaire bedrijvigheid.

Bedrijvigheid die haar inspiratie haalt uit de natuur, die laat zien dat er in de natuur geen afval bestaat, dat samen boven concurreren gaat en dat diversiteit een manier is om een systeem weerbaar te houden.

BlueCity logo

Ruim 50 duurzame bedrijven

Inmiddels zijn er ruim 50 duurzame bedrijven gevestigd en organiseren we allerlei activiteiten, hosten we ruim 300 events per jaar en organiseren programma’s gericht op circulaire alternatieven naar de markt brengen.

We starten bedrijven. Of we helpen ze verder met hun opschaling, vinden van plek, ketenpartners en financiering. Ook slaan we vaak de handen ineen met het bestaande bedrijfsleven, want iedereen kan morgen beginnen met iets anders doen.

BlueCity Sabine

‘’Iedereen kan morgen beginnen met iets anders doen’’

Financiële duurzaamheid

Dit alles doen we met een hoop ondernemerspragmatisme. Niet perfect willen zijn, maar gewoon beginnen. In ons achterhoofd houdend dat financiele duurzaamheid (en autonomie) een essentieel onderdeel zijn van duurzaamheid. 

We zijn dan ook opgehouden met onszelf idealisten te noemen. Een mooie economie die in balans leeft met onze ecosystemen is namelijk het meest rationele wat je kan doen. Ja toch?

Volg BlueCity op social media!

Luister ook eens naar de verschillende podcasts van BlueCity! Vol verhalen van duurzame ondernemers

BlueCity nieuwe nassen
BlueCity

De permacultuur jaarcursus

Alhoewel ik dag in, dag uit bezig ben met duurzaamheid, ben ik toch in 2021 de jaarcursus Permacultuur bij en met Martijn gaan doen. Omdat ik me verder wilde verdiepen in de ontwerp principes, omdat ook ik meer tijd buiten en met mijn handen in aarde wilde staan in plaats van op enter drukken.

En vooral nog meer wil leren van de natuur. Gelukkig heeft dit jaar me dat allemaal gebracht, en meer. Ik heb vooral dingen gevonden die ik niet zocht, maar wel nodig had.

Dat kan buiten en een fijne groep mensen met je doen. Iets waar Martijn in het bijzonder veel aandacht aan besteed. Er zit veel sociale intelligentie en systeem denken in zijn woorden, maar vooral ook handelen. Dat vond ik inspirerend en leerzaam. Zeker als er op zijn tijd ook even een goeie grap gemaakt kan worden!

‘’De jaarcursus was nog maar het begin’’

Ik leerde heel veel van andere deelnemers, die allemaal verhalen en achtergronden hadden. Ik ging aandachtiger kijken naar mijn eigen bedrijf en werd me veel bewuster van keuzes die we in ons bedrijf maken en waarom (en soms ook waarom niet).

De principes van permacultuur bleken voor mij heel relevant voor hoe je je bedrijf inricht Het kijken met aandacht en leren observeren naar het systeem in en rondom je bedrijf bij strategische keuzes bijvoorbeeld. Voor de goede orde: ik kwam eigenlijk met een tekening van mijn stadstuin die niet erg indrukwekkend is (zeker niet als je in die van Martijn bent geweest).

En ik liep overweldigd door wat ik eigenlijk allemaal niet weet: aan planten, dieren en het bodemleven (!). Het maakt je nederig en geeft ontzag voor hoe ontzettend intelligent die systemen zijn en hoeveel we nog hebben te leren. Dus eigenlijk was deze jaarcursus voor mij nog maar het begin. En dat is een heel bevrijdend gevoel!

Volg nu ook de permacultuuropleiding en leer:

  • Wat permacultuur precies is en wat we ermee kunnen
  • Denken in levende systemen en microklimaten
  • De bodem te begrijpen
  • Hoe je zelf een permacultuur ontwerp maakt
  • Een mooie basis over ecologisch bouwen
  • Permacultuur principes toepassen op water en energie
  • Hoe voedselbossen en permacultuur moestuinen ontworpen zijn
Permacultuur community

Bekijk ook andere projecten van cursisten!