Buitencampus: where science meets nature
In dit blogartikel vertellen de zussen Alette en Anneloes over hun bedrijf ''Buitencampus'', een bedrijf dat wetenschap toegankelijker wilt maken met hulp van natuur. Ze nemen je mee in het bedrijf en hoe de permacultuur cursus een invloed op had.
Voor Buitencampus
Als zussen volgden we beide een ‘klassiek’ pad van school, doorleren en voor ons daarna werken in de wetenschap. Toch voelden we te weinig voldoening van ons werk in het dagelijks leven. Veel te veel binnen zijn, kinderen krijgen en de alarmerende berichten over het welzijn van de Aarde…die combinatie zorgde ervoor dat we gingen nadenken over wat er écht toe doet en waar wij onze stinkende best voor willen doen: voor een leefbare wereld voor volgende generaties.
Een plek waar wetenschap en natuur samenkomen
Zo ontkiemde Buitencampus. Een plek waar wetenschap en natuur samenkomen. Door middel van allerlei activiteiten zoals lezingen, workshops en trainingen willen we wetenschap toegankelijk en toepasbaar maken voor iedereen. Op de universiteit sta je wellicht ‘aan het front’ van nieuwe kennis, maar wij voelen een enorm gat tussen wat wij wisten en wat er in de maatschappij gebeurde. Waar is die brug? Die willen wij nu maken.
En dan in de onderwerpen die de Aarde, en wijzelf, het hardst nodig hebben: alles wat met natuur te maken heeft. Dat is natuurlijk heel breed en gaat zowel over permacultuur, als gezondheid, als economie, filosofie, biologie en nog veel meer.
Where science meets nature
We geloven dat het nodig is om deze brug te maken en daarnaast is het leuk en inspirerend om te leren over de natuur en ons welzijn. Zo kunnen meer mensen zich weer verbonden voelen met de wereld om ons heen. Daarom is onze slogan ‘Where science meets nature’.
Van wanhoop naar geïnspireerde actie!
In de komende jaren gaan we ons verbinden met wetenschappers die gepassioneerd zijn over hun onderwerp en dit graag buiten hun wetenschappelijke kringen willen verspreiden. Bij onze activiteiten zullen we dus (wetenschappelijke) informatie delen, op een leuke manier waar je direct iets aan hebt in je leven. Op die manier kun je gevoelens van wanhoop en verlamming over het klimaat omzetten naar geïnspireerde actie en doen!
Sociale permacultuur en natuurlijke ritmes
Zo voelt het voor ons en daarom hebben wij, om te beginnen, trainingen over sociale permacultuur en natuurlijke ritmes ontworpen.
Anneloes
Anneloes, opgeleid in de neurowetenschappen, geeft trainingen over natuurlijke ritmes. Deze ritmes die worden gecreëerd door de biologische klok zijn overal in onszelf en in het leven om ons heen aanwezig. Je leert over het zijn van een ochtend- of avondmens, maar ook over veel meer ritmes die je gedrag en gezondheid beïnvloeden. Na de training weet je hoe je hier beter naar kunt luisteren en met ze kunt meebewegen, ten gunste van je mentale en fysieke gezondheid.
Alette
Alette, opgeleid in de bestuurskunde, geeft trainingen over het toepassen van de principes van permacultuur in je sociale leven. Met creatieve oefeningen die gebruik maken van de natuur om ons heen, kun je de eerste stappen zetten om meer focus aan te brengen in verschillende aspecten van je leven. Je leert begrijpen hoe allerlei onderwerpen en gedragingen verbonden zijn met elkaar en hoe je dit kunt gebruiken voor jezelf.
Volg Buitencampus ook op social media!
De Permacultuur jaarcursus
Alette begon met PDC jaarcursus bij PUUR Permacultuur in 2021 en raakte al snel zó enthousiast, dat Anneloes ‘m ook startte, in 2022. Het voelde voor beide als ‘iets dat ze eerder hadden moeten doen’. Als kind en daarna voelden we ons al verbonden met de natuur, maar dit raakte om een of andere reden altijd op de achtergrond.
Verbinding en support van mede-cursisten
Nu, door de cursus, kwam het boven en maakte meer dan ooit duidelijk dat dit niet meer weg kan uit het dagelijks leven. Dat we er zelfs ons werk van wilden maken om die verbinding te voelen en ermee bezig te zijn.
De verbinding met de natuur, maar ook met de andere mensen in de cursus voelen warm en vertrouwd, een rijke toevoeging in ons leven. Het krachtige verhaal van Martijn, die begon met een droom en ‘m nu leeft, geeft elke dag inspiratie om verder te gaan en te geloven in dat wat wij willen, ook gaat lukken.
Medecursisten geven ons ook veel support, en dat is heel bijzonder want zolang kennen we elkaar nog helemaal niet. Uit de cursus hebben we enorm veel geleerd, maar voornamelijk dat je moet gaan doen waar je in gelooft. Het durven dromen, en het gaan doen.
Ookal is het eng, je zal vast een paar keer ‘op je bek gaan’, maar als je het niet probeert gebeurt er sowieso niets. En uiteindelijk móéten we samen gaan durven, voor onszelf, de Aarde en onze kinderen.
Waarom de permacultuur jaarcursus volgen?
De cursus biedt veel diversiteit: verschillende locaties, onderwerpen en activiteiten. Door de speelsheid kun je er zelf uit halen wat je wilt en het ook direct toepassen op je leven. Of dat je nu een nieuwe achtertuin wilt aanleggen, een voedselbos wilt beginnen, een groen netwerk wilt opbouwen, een bedrijf wilt beginnen of herinrichten, je wilt oriënteren op ecologisch bouwen, of gewoon 12 hele fijne (buiten-)dagen wilt meemaken waarin je jezelf kunt zijn. Het zit er allemaal in.
Voor ons is het dus een boost geweest om ons bedrijf op te richten en nog meer te gaan voor het doen waar we blij van worden. Omringd door nieuwe fijne mensen hebben we vertrouwen dat er nog meer mooie dingen op ons pad gaan komen, en geloven we er ook in dat we ooit ons eigen fysieke buitencampus zullen hebben: een stuk grond waar we een trainingscentrum kunnen bouwen met een (voedsel)bos en/of permacultuurtuin.
Bekijk ook andere projecten van cursisten!
Permacultuur tuinontwerpen van Schoppenvrouw
Neem een kijkje bij Schoppenvrouw. Een bedrijf dat inspirerende permacultuur tuinontwerpen maakt. Laat je inspireren door de verhalen
Ecologisch wonen bij woongemeenschap Oererf
Samen leven in een duurzame en zelfvoorzienende gemeenschap, een droom voor
Ecologische tuinontwerpen van Ramon Gadellaa, Vitamine Groen
Ramon van Vitamine Groen neemt je mee in zijn ecologische tuin ontwerpen, kijk mee met zijn groene paradijsjes en hoe hij dit geleerd heeft
Gezonder bodemleven met de compostkeuken
OERgroen neemt je mee in hun bedrijf waar ze gericht zijn op eetbare landschappen en educatie, ontwerp, aanleg en advies hiervan
Vrij leven Rijsbergen brengt mens en natuur samen
Laat je meenemen in de mooie natuurplaats bij ‘Vrij Leven Rijsbergen’. Waar mens en natuur samen kunnen verbinden.
Pluktuinen met Gelukkige Groentes
Sam vertelt over Gelukkige Groentes. Een mooi permacultuur bedrijf dat bezig is met regeneratief groentes verbouwen d.m.v. pluktuinen en meer