Hoe begin je een voedselbos?

Wil jij een voedselbos beginnen? Een eetbaar bos vol leven; bomen, planten, vogels, vlinders en bijen. Fruit, kruiden, noten en groenten voor het plukken. En dat allemaal op een ecologisch bewuste wijze… Een ware droom! Voor mij tenminste 😉 Maar misschien sta jij ook wel te popelen om zelf zo’n voedselbos te beginnen. Steeds meer mensen beginnen interesse te krijgen in dergelijke projecten. Maar het kan lastig zijn, waar moet je beginnen? De beginfase kan overweldigend zijn.

Volg de online voedselboscursus!

PUUR Permacultuur biedt een online voedselboscursus die perfect geschikt is voor mensen die nieuw zijn in de ”voedselboswereld”. Op je eigen tempo kun je door het lesprogramma heengaan vanuit het comfort van je eigen bank, werkkamer of tuin 🙂

De cursus bevat een uitgebreid pakket aan lesmateriaal en bevat alle basisinformatie die je nodig hebt om met een voedselbos aan de slag te gaan. Met hoofdstukken over verdienmodellen en kosten, plantkeuzes, successie, bodemverbetering en documentaires over bestaande voedselbossen en de experts die het beheren en/of ontworpen hebben.

De cursus biedt al met al een geschikt pakket om aan de slag te gaan met je eigen voedselbos. Of het nou om een klein bosje in de achtertuin gaat of een groot perceel.

Volg de voedselbos ontwerp cursus!

Daarnaast bieden we een ontwerpcursus voedselbos en eetbare tuin. Deze cursus is niet digitaal, maar op locatie en neemt je mee in het hele stappenplan om een voedselbos te ontwerpen. Je wordt uitgebreid meegenomen door het hele ontwerpproces en krijgt hier begeleiding en advies bij. Daarnaast bezoeken we op verschillende cursusdagen prachtige voedselbossen om het ontwerp te bekijken.

Ook heb je uiteraard de kans om te verbinden met andere aspirerende ontwerpers!

Plant wijkers aan!

Een perceel is niet zomaar een bos. In de natuur kan dit proces tientallen jaren duren, maar we willen natuurlijk eerder al de vruchten kunnen plukken.

Hiervoor werken we met wijkers, dit zijn vaak inheemse soorten die de ecologische functie dragen om een plek sneller tot een bos om te toveren.

Lees hier meer over in ons artikel over wijkers en blijvers!

voedselbos starten
Berken kunnen ingezet worden als wijkers

Zet een doel voor je voedselbos

Wat is het doel van je plek? Wil je een hoogproductief  voedselbos met een grote winst aan voedsel? Wil je de biodiversiteit in de omgeving verhogen en natuurontwikkeling stimuleren? Of misschien wil je een gemeenschappelijk voedselbos neerzetten die een gevoel van community en verbinding kan bieden in een wijk.

Wanneer je duidelijk het doel (of de doelen) van je voedselbos voor je hebt, is het makkelijker om te beginnen. De ontwerp en beheer keuzes die je maakt hangen namelijk enorm af van je doelstelling.

Onderzoek het terrein van je voedselbos

Het is enorm van belang om je bewust te zijn van de situatie op je terrein. Wat voor bodem heb je? Klei, veen, zand of misschien wel leem. Welke soorten komen er al voor op je terrein? Is er sprake van een hoge of lage biodiversiteit? Wat is de grondwaterstand? Loopt water gemakkelijk weg of vormt het juist snel plassen? Waar komt de zon op? Welke stukken staan veel in de zon of schaduw?

Dit zijn allemaal belangrijke vragen om te stellen voor je aan een ontwerp begint. Op deze manier kun je de juiste soorten op de juiste plaats planten, correct waterbeheer uitvoeren en de biodiversiteit verhogen in je gebied.

Ook is het verstandig om je te verdiepen in de wetgeving rond je perceel. Wat is het bestemmingsplan van je perceel? Mogen er bomen geplant worden? Mogen er uitheemse soorten staan? Op deze website kun je de bestemmingsplannen van grond in Nederland vinden. Wanneer je er niet uitkomt kan het nuttig zijn om je gemeente te raadplegen.

Biodiversiteit biedt veerkracht

Het is van groot belang om een hoge biodiversiteit te waarborgen in een voedselbos. Deze biodiversiteit creëert namelijk veerkracht in je systeem. Biodiversiteit zorgt ervoor dat de elementen in je voedselbos functioneren als een kringloop en vermindert de kans op plagen.

Hoe dit precies zit lees je in ons artikel over biodiversiteit.

Marc Siepmans is zeer actief in de Nederlandse permacultuur en expert op het gebied van o.a. bodem en economie

Ontwerpen voedselbos: werk van patronen naar details.

Tijdens het maken van een voedselontwerp is het belangrijk om te beginnen met patronen, ofwel de grove lijnen. Dit is dan ook één van de permacultuur ontwerpprincipes.

Wanneer je een duidelijk beeld hebt van je terrein kun je gaan nadenken over de infrastructuur in je voedselbos. Ook kun je na gaan denken over ponden of watergangen als je deze in je ontwerp wilt terugzien. Vanaf hier kun je steeds verder de details in werken. Begin dus niet gelijk met het besluiten waar je wilt dat je appelbomen of hazelaars komen te staan.

Subsidies voedselbos

Het beginnen van een voedselbos is vaak een investering. Hierdoor kan het interessant zijn om je te verdiepen in subsidies en te onderzoeken over er subsidies beschikbaar zijn voor jouw plannen. Vindt hier meer over mogelijke subsidies voor voedselbossen.

Relevante blogberichten die aansluiten op dit onderwerp

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0