Hoe ik voedselbosboer ben geworden.
In deze blog neemt voedselbosboer en oud-cursist Dick RIngelberg je mee naar de voedselbossen die hij helpt beheren. Hij vertelt hoe hij dit is gaan doen, waar kennis te vergaren en meer.
Van kantoor naar buiten
Na een kantoorloopbaan van zo’n 41 jaar ben ik eind 2013 vervroegd met pensioen gegaan. Als hardlooptrainer had ik al een behoorlijk wat tijd vullende hobby, en met verschillende vrijwilligerstaken bij een atletiekvereniging (website, nieuwsbrief en andere externe communicatie) kon ik mijn toegenomen tijd prima vullen.
Natuurwerkdag
Door mijn atletieknetwerk kwam ik in aanraking met het MEC Etten-Leur (Milieu en Educatie Centrum), waarbij ik via de Natuur Doedag in 2016 me heb aangesloten ik bij die club van vrijwilligers die in de wintertijd jaarlijks zo’n 200 wilgen knotten.
Het MEC ging naast het knotten ook bij particulieren in het Etten-Leurse buitengebied aan de slag om hun percelen te ‘onderhouden’, zoals snoeien, takkenrillen aanleggen, struiken en boompjes planten enz.
Het onderhoud (bramen terugsnoeien en bruggetjes aanleggen van het Laarzenpad is eveneens een taak die de vrijwilligers van het MEC op zich hebben genomen.
Ook ging het MEC de buitenrand van een voormalige vuilstart beheren, waar in 2023 boven op een zonnepark van 10 ha zonnepanelen is gerealiseerd. En het MEC mocht een perceel van 1,3 ha, ter compensatie van het verloren gegane stiltegebied boven op de vuilstort inrichten.
En op loopafstand van dat met takkenrillen, waaronder marternestkasten zijn aangebracht, en inheemse struiken beplante terrein wordt vanaf 2023 eveneens 1,3 ha landbouwgrond omgevormd tot Gerard’s voedselbos.
Voedselbos 's Heeren Vruchten
In de zomer van 2022 ben ik betrokken geraakt bij het aanleggen en onderhouden van een voedselbos op het landgoed ’s Heeren Vrunten (op de grens van Etten-Leur en Rijsbergen).
Nadat we in november 2022 met behulp van natuurwerkdagen met tientallen vrijwilligers de meeste struiken en boompjes van voedselbos ’s Heeren Vruchten (2ha) hebben geplant, ben ik sindsdien twee (in mei en juni 2023 3 x per week) ochtenden in de week werkzaam als vrijwilliger.
En daarnaast beheer
ik samen met de aansturend vrijwilliger de website.
Voedselbos Molenweg
Nadat ik samen met een aantal vrijwilligers van ’s Heeren Vruchten op 7 juli 2023 op werkbezoek was
geweest bij het biologische akkerbouwbedrijf BioTrio in Langeweg, werd ons gevraagd om mee te
denken met het realiseren van een voedselbos aan de Molenweg (werknaam) rondom een
vijverpartij met daarin een idyllisch eilandje, met een totale bruto oppervlakte ongeveer 2 hectare.
Daarvoor wordt op vrijdag 3 november, tijdens de tweede Natuurwerkdag, een start gemaakt met
het plantklaar maken van dit (particuliere) voedselbos.
Cursussen bij Puur Permacultuur
Samen met Leo Ceelen heb ik op 28 september 2022 een drietal voedselbossen bezocht, onder leiding van Marijn Ballemans en John Vermeer. Daarna ben ik verder geïnteresseerd geraakt in
biodiversiteit (al sinds eind 2009 lid van waarneming.nl) en met name via voedselbossen.
En ik ben me gaan verdiepen in bioforestry door websites te bezoeken, youtube-filmpjes van bijvoorbeeld Martijn Aalbrecht en Louis de Jaeger te bekijken.
Vervolgens hebben Leo en ik ons ingeschreven bij
de Voedselbos Expert Cursus van Ondergrond, waar we nu 9 van de 10 cursusdagen hebben meegemaakt.
Van die 9 cursusdagen staan overigens uitgebreide verslagen op de website van ’s Heeren Vruchten.
Daarnaast volg ik de Voedselboscast van Frank Gorter en Marieke Karssen.
Blijf kennis opdoen!
Ik ervaar wel dat naar mate ik met meer verdiep in de theorie en met name praktijk van voedselbossen, dat ik er achter ben gekomen dat er nog zoveel te weten en leren is op dit nog maar net (voor Europeanen) ontgonnen gebied.
Zeker met de transitie van 170.000 ha naar voedselbos voor 2035 om in ieder geval de klimaatdoelen van de EU te halen, maar vooral om voor ons nageslacht te zorgen. Dat er een ommekeer komt in de verwoesting van deze planeet, die de mensheid de laatste 200 jaar heeft aangericht.
In de expert cursus wordt niet per se verwacht dat de deelnemer al expert is, maar dat er per cursusdag op telkens een andere locatie de eigenaar / beheerder de expert is, waar je veel van kunt leren! En kijk naar de filmpjes van Martijn Aalbrecht en Louis de Jaeger, die behappen heel veel aspecten rondom het voedselbos.
"Wanneer ik dit 50 jaar eerder had geweten, dan was ik al 50 jaar voedselbosboer!"
Bekijk ook andere projecten van cursisten!
Ecologische tuinontwerpen van Ramon Gadellaa, Vitamine Groen
Ramon van Vitamine Groen neemt je mee in zijn ecologische tuin ontwerpen, kijk mee met zijn groene paradijsjes en hoe hij dit geleerd heeft
Natuurtuinen met oasemeisje
Toen Michelle Scherpenborg in 2023 de online voedselbos cursus deed, veranderde
Ecologisch wonen bij woongemeenschap Oererf
Samen leven in een duurzame en zelfvoorzienende gemeenschap, een droom voor
Buitencampus: where science meets nature
Buitencampus is een bedrijf dat opgericht is door oud-cursisten, met als missie, de wetenschap toegankelijker maken met hulp van natuur
BlueCity: een plek voor circulair ondernemen
BlueCity, is een werkplek in Rotterdam voor circulaire en duurzame ondernemers, Sabine vertelt je in dit artikel meer over BlueCity
Gezonder bodemleven met de compostkeuken
OERgroen neemt je mee in hun bedrijf waar ze gericht zijn op eetbare landschappen en educatie, ontwerp, aanleg en advies hiervan