Paddenstoelen kweken

Mmmm… heerlijk zo’n bord met groenten uit eigen tuin, maar wat als je het ook nog kon aanvullen met zelfgekweekte paddenstoelen.

Champignons, oesterzwammen, shiitake, de medicinale ”Lion’s mane” en nog veel meer paddenstoelen kun je zelf kweken. Of je nu een voedselbos, moestuin of een balkonnetje hebt, paddenstoelen kweken kun je eigenlijk bijna overal.

Wat zijn paddenstoelen precies?

Paddenstoelen zijn eigenlijk de vruchten van schimmels. De bodem zit namelijk vol met schimmelnetwerken. Zo’n netwerk noemen we het mycelium, dit is een netwerk aan draden dat alle kanten op groeit in de bodem, waar het voedingstoffen vandaan haalt. De paddenstoelen springen de grond uit als vruchten, hun taak is om sporen te verspreiden. Deze sporen zijn enigszins vergelijkbaar met de zaden van planten.

Schimmels hebben een enorm belangrijke functie in het opruimen van dood of rottend plantmateriaal. Ook leven veel schimmels in symbiose (samenwerking) met planten, bijna elke plant werkt samen met een schimmel. Lees hier meer over in het artikel over bodem.

Product van de toekomst

Paddenstoelen en schimmels hebben enorm veel potentie. Zo bestaan er talloze medicinale schimmels, denk maar aan penicilline. Ook de schijnzweerberkenzwam (chaga) is een bijzondere medicinale paddenstoel.

De kweek van paddenstoelen is daarnaast één van de meest duurzame methodes van voedselteelt!

Zo kunnen schimmels afval materiaal (denk aan: nat stro, mest, compost, koffiedik, dood hout etc.) omzetten tot heerlijke en gezonde paddenstoelen. Er zijn zelfs experimenten geweest waar oesterzwammen werden ingezet om olie-afval op te ruimen.

Daarnaast kost de productie van paddenstoelen weinig energie, weinig water en weinig ruimte, dit terwijl paddenstoelen wel enorm voedzaam zijn. Ze zitten bomvol eiwitten en zijn daarom een enorm duurzame vleesvervanger!

Hieronder vind je een video van mycoloog Paul Stamets waarin wordt uitgelegd hoe paddenstoelen een grote rol in onze toekomst kunnen spelen.

Paddenstoelen thuis kweken

Waar je ook woont, paddenstoelen kun je gewoon thuis kweken. Op diverse websites kun je kleine kweeksets kopen zoals deze oesterzwam-kit van Rotterzwam of deze champignon kweekset. Ook zou je deze shiitake-kweekset aan kunnen schaffen van.

 

In deze Youtube playlist vind je een uitgebreid stappenplan waar je leert om op  koffiedik oesterzwammen te kweken.

Je kunt uiteraard ook zelf thuis een kweekset maken. Je kunt hiervoor gewoon een bak vullen met mycelium en het juiste organische materiaal voor de paddenstoel om op te floreren, dit verschilt uiteraard per paddenstoel. 

Vindt hieronder verschillende methodes om zelf kweeksets te maken:

– Oesterzwammen kweken op koffiedik

– Thuis champignons kweken

Je kunt ook thuis, als je de ruimte hebt, oesterzwammen kweken op traditionele wijze. Dit kun je doen door het mycelium van de paddenstoel, of ook wel het ”broed” te vermengen met gepasteuriseerd stro.

Dit stop je vervolgens in een plastic zak die je strak dichtmaakt.

Door de weken heen zul je het mycelium zien groeien. Wanneer de zak bijna geheel wit is kun je kleine gaten gaan prikken in de zak, hier zal de zwam doorheen groeien. Zorg wel dat de temperatuur in huis wel tussen de 15 en 25 graden celcius blijft.

Laten zien hoe je paddenstoelen en oesterzwammen kweekt op stro

Paddenstoelen kweken in de tuin

Wie een tuin heeft kan ook beginnen met paddenstoelen kweken in de tuin, er zij een aantal methodes om dit te doen.

Stro bed of houtsnipper bed

Je kunt in de tuin een bed met mulch maken. Verschillende paddenstoelen gedijen op verschillende soorten mulch. Voor de ”godzilla-paddenstoel”, een enorme en smakelijke paddenstoel, kun je houtsnippers gebruiken. Maar voor oesterzwammen zou je juist weer stro kunnen gebruiken.

Je mengt het broed door de mulch en het zal vanzelf gaan groeien, mits de temperatuur meezit.

Houdt er rekening mee dat veel paddenstoelen niet goed tegen vorst en hitte kunnen. Begin najaar is voor veel paddenstoelen een goede tijd om buiten gekweekt te worden.

Je zou eventueel in het mulch bed ook nog eetbare planten kunnen kweken.

Boomstammen

Je kunt ook diverse paddenstoelen, zoals oesterzwammen en shiitake kweken op boomstammen.

Hiervoor koop je ”pluggen” in plaats van broed.

Deze pluggen zijn een soort schroeven of spijkers gevuld met mycelium, deze kun je in een boomstam monteren.

Wanneer je deze vervolgens in water doopt zullen er paddenstoelen uit komen groeien. Let op dat verschillende paddenstoelen beter gedijen op verschillende houttypes.

Meer interesse in het kweken van je eigen voedsel?

Bij onze diverse permacultuur cursussen kun je van alles leren over het kweken van je eigen voedsel en zelfvoorzienend zijn, zie jij jezelf al wel wandelen door je voedselbos of moestuin of op duurzame wijze oesterzwammen kweken? Volg dan een van onze cursussen!

Paddenstoelenbroed en/of sporen kopen?

Er zijn verschillende plekken waar je kweeksets, broed en pluggen zou kunnen kopen. Hieronder vindt je een lijst met websites waar je spullen kunt kopen voor de thuiskweker!

homegreen.nl

vreeken.nl

shiitakekwekerij.nl

groenetakken.nl

Relevante blogberichten die aansluiten op dit onderwerp

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0