Wat is een bloesemboog?
Een bloesemboog: heel het jaar voeding voor insecten
Het is ondertussen algemeen bekend bij de meeste mensen dat het er niet best voor staat met de globale insectenpopulatie. Misschien wil je hier wel een steentje aan bijdragen maar weet je niet zo goed hoe. Een grote stap kan al zijn om te werken met een bloesemboog. Maar wat is een bloesemboog nou eigenlijk? En hoe ga je ermee aan de slag?
Met een bloesemboog probeer je een diversiteit aan bloeiende planten in je tuin aan te leggen. Het idee is dat al deze planten verschillende bloeiperiodes hebben. Zo hebben al die bijen, hommels en vlinder heel het jaar door een plekje om stuifmeel te vinden. Een bloesemboog is dus een schema van planten met bloeiperiodes die over heel het jaar verdeeld zijn!
Zo kun je na dit artikel een tuin aanleggen die heel het jaar door allemaal toffe beestjes voedsel en habitat biedt!
Hoe ga ik aan de slag met een bloesemboog?
Tijdens het ontwerpen van een permacultuur project zijn er ontzettend veel keuzes die je moet maken, allemaal belangrijk.
Wanneer je een plantenlijst maakt voor je project kun je een lijstje maken met planten die je interessant lijken in je tuin. Doe vervolgens onderzoek naar deze planten. Wanneer bloeit deze plant? Is het eetbaar? Heeft het andere ecologische functies?
Teken een jaarkalender en kruis aan in welke maanden er allemaal bloei zal plaatsvinden in je tuin. Ideaal gezien wil je natuurlijk dat er bij iedere maand meerdere kruisjes staan.
Op bloeibogen.nl, een project van Naturalis kun je een handmatige selectie maken die afgestemd is op jouw regio met aanplant advies. Zo kun je je laten adviseren voor de ideale bloesemboog voor biodiversiteitsverhoging!
Bij het IVN kun je dan weer een hulpvol Pdf’je downloaden met een bloesemboog die is afgestemd op jouw tuin!
Klimaatverandering en de bloesemboog
Het klimaat verandert. Langzamerhand warmt de aarde op, dit zorgt voor alle schommelingen in de seizoenen. Tegenwoordig is het in februari al zo warm dat er allerlei insecten uit hun schuilplekjes kruipen om nectar te zoeken. Ook lijken zomers regelmatig langer te duren, soms is het tot oktober nog zomers weer!
Hierom is het belangrijk dat men werkt met bloesembogen, zo kunnen insecten ondanks de klimaatschommelingen het hele jaar door stuifmeel vinden. Zo kunnen onze bijtjes en vlindertjes de verandering van het klimaat iets beter incasseren!
We wensen je veel succes met het aanleggen van een tuin die heel het jaar ingekleurd is met bloemen!
Leergierig geworden?
In het cursusaanbod komt biodiversiteit ruim aan bod. Leer om je tuin of voedselbossen om te toveren tot een paradijsje dat bruist van het leven. Bekijk ons cursusaanbod en vindt uit welke cursus het best bij jou past!
Relevante blogberichten die aansluiten op dit onderwerp
Een voedselbos in je tuin
Een voedselbos in je tuin Wanneer je aan een voedselbos denkt,
Combinatieteelt in de moestuin
Wat is combinatieteelt? Combinatieteelt, metgezelbeplanting of polycultuur is een oude land
Wat is wormencompost?
Wat is wormencompost? Leer hier meer over het super-vruchtbare goedje dat wormen maken en verbeter de bodem in je tuin!
Wat is urban farming?
In de snelgroeiende steden van vandaag worden open ruimtes schaarser en
Handige websites voor permacultuur en voedselbos projecten
Een verzameling van websites voor je permacultuur project. Deze websites bevatten ecologische en geologische informatie en diverse tips
Wat zijn groenbemesters?
Wat zijn groenbemesters? Wanneer je eenjarigen en tweejarigen oogst verliest je