Handige websites voor permacultuur en voedselbos projecten
Websites voor je permacultuur project
Ben je bezig met een voedselbos, permacultuurmoestuin, ecologisch gebouw of een ander regeneratief project? Ja? tof!
Het kan soms overweldigend voelen om bezig te zijn met dergelijke projecten. Er bestaat zoveel informatie, maar hoe weet je waar je moet zoeken? Hoe verzamel je makkelijk en efficiënt de juiste informatie voor jouw permacultuur project? En wat moet je eigenlijk allemaal weten over je land voordat je begint.
We hebben een aantal websites voor je op een rij gezet die je hopelijk op weg helpen om een mooi project te kunnen ontwerpen.
Als eerste raden we natuurlijk een kijkje aan op onze eigen website. Hier zijn tal van blogartikelen vol informatie te vinden, kijk dus gerust eens rond en neem je tijd om wat artikelen te lezen.
Ook vind je op onze website online cursussen zoals de online voedselboscursus.
Alle cursisten krijgen daarnaast toegang tot onze online community. Een community waar je informatie en ideeën kunt delen met ander permaculturisten, kunt socialiseren en om hulp kunt vragen.
Andere websites die we aanraden om eens door te nemen voor of tijdens het ontwerp van je regeneratieve project.
PFAF (Plants For A Future) is een online database met eetbare en medicinale planten van over de hele wereld. De database kent een enorme hoeveelheid planten met hierbij informatie over de botanische gegevens, ecologische gegevens, voedingswaarde, culinaire toepassingen, medicinale waarde en het habitat van de plant. Hiernaast is er ook veel informatie beschikbaar op de site die specifiek gericht is op voedselbossen en agroforestry projecten.
Dinoloket bevat een open database met hierin bodemgegevens en geologische gegevens over heel Nederland. Resultaten van boringen, monsters en bodemonderzoeken worden op deze website gedeeld. Je kunt hier vanalles vinden over de bodem, gesteentelagen, grondwaterstand en zuurtegraad onder je perceel.
Deze informatie kan nuttig zijn om je perceel beter te leren kennen en de juiste ontwerpkeuzes te maken.
ArcGis is een grote database aan kaartinformatie en kan op het begin overweldigend zijn om mee te werken. Het bevat talloze lagen waarmee je informatie kunt verkrijgen over je perceel. Het programma wordt gebruikt door landschapsontwerpers, ecologen, boswachters, stadsontwerpers , architecten en meer.
Op YouTube zijn handige toturials te vinden om ArcGis onder de knie te leren krijgen.
Wanneer je het onder de knie hebt kun je het inzetten om gegevens te verzamelen over de ecologie, hoogteligging, grondwaterstand, bodem en het klimaat van jou perceel.
Zoals de naam van de website suggereert kun je met topotijdreis.nl topografisch door de tijd reizen. Zoek jouw perceel en het land er omheen op en bekijk hoe het landschap de afgelopen 200 jaar veranderd is. Gebruik deze informatie om meer te leren over de geschiedenis en historische ecologie van jouw omgeving.
Op deze site vind je een verzameling van ruimtelijke plannen en bestemmingsplannen weergegeven over de kaart van Nederland. Hiermee kun je ontdekken wat de wetgeving van en rondom jouw stuk grond inhoudt en zo dus leren wat je wel en niet mag aanpassen en uitvoeren.
Voor meer informatie over bestemmingsplannen en wetgeving kun je je gemeente of provincie raadplegen.
De BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie). Is een gedetailleerde digitale kaart waar de Nederlandse topografie zichtbaar is, denk aan wegen, waterwegen, groenvoorziening, gebouwen en meer.
Waarneming.nl is een citizen science project waar burgers gezamenlijk waarnemingen van Nederlandse flora, fauna en fungi vastleggen met hierbij de locatie van de waarneming.
Dit zorgt voor een enorme verzameling van informatie waar per gebied de huidige biodiversiteit (gedeeltelijk) zichtbaar is.
Door middel van deze informatie weet je met welke soorten je eventueel rekneing moet houden op je permacultuur project. Ook kun je er zelf waarnemingen op plaatsen om je lokale biodiversiteit vast te leggen voor onderzoekers. (misschien is het door jouw waarnemingen wel zichtbaar dat de insecten diversiteit sinds jouw voedselbos toeneemt!)
Waarneming.nl werkt samen met de app obsidentify, een app die wilde soorten identificeert en aan de database toevoegt.
De website van Wageningen Universiteit staat vol onderzoeksrapporten over ecologie, landbouw, biodiversiteit en duurzaamheid. Deze onderzoeksrapporten kunnen handig zijn om de wetenschap achter regeneratieve landbouw te begrijpen en hier meer over te leren.
MeteoBlue is een Zwitsers bedrijf dat gespecialiseerd is in weer- en klimaatvoorspellingen. Ze bieden nauwkeurige weersvoorspellingen en klimaatgegevens voor verschillende sectoren, waaronder landbouw, energie, luchtvaart en meer. Ze hebben apps en API’s voor toegang tot hun gegevens en helpen zowel particulieren als bedrijven bij het nemen van weergebonden beslissingen. Zo zie je de klimaatverandering in je omgeving van de afgelopen decennia, een windroos die laat zien waar de wind het meest vandaan komt in jouw omgeving en kun je met een premium account zelfs een zaaikalender laten maken die gebaseerd is op weersvoorspellingen.
SunCalc is een online hulpmiddel dat de beweging van de zon en de zonnestand voor elke locatie en datum berekent. Het biedt informatie over zonsopgang, zonsondergang en de hoek van de zon gedurende de dag. SunCalc is handig voor het ontwerpen van tuinen, voedselbossen en het plannen van zonne-energiesystemen. Ook kun je er gebruik van maken bij het ontwerpen van een ecohuisje, je kunt kijken waar je juist zon wilt oogsten in je gebouw en waar je schaduw wilt laten ontstaan. Het stelt gebruikers in staat om de zonnestand te begrijpen en te benutten voor verschillende doeleinden.
Succes met je permacultuur project!
Hopelijk kom je met deze websites verder met je project en helpen ze met het maken van ontwerpkeuzes. Mij hebben ze in ieder geval altijd erg geholpen.
Volg de online voedselboscursus!
Waarom de online voedselbos cursus?
- Een levendige community als sociaal ecosysteem op het gebied van voedselbossen
- Een vol jaar toegang tot de leeromgeving
- Leren op jouw eigen tempo!
- Professioneel ondersteunend beeldmateriaal
- Gratis app met online community en leeromgeving
- Leer de kennis toepassen met prikkelende opdrachten
- Waardevolle interviews met experts
- Online bezoekjes aan voedselbossen d.m.v. documentaires
- Uitgebreide basiskennis voedselbossen
- Downloadbare factsheet