Herstellende landbouw met Mark Shepard

De toekomst van herstellende landbouw

Op 30 januari was ik in Antwerpen om een lezing bij te wonen die georganiseerd werd door Pomona VZW. Deze lezing was deel van een driedaags evenement over de toekomst van herstellende landbouw.

Er spraken verschillende sprekers zoals Mark Shepard, Geert van der Veer (Herenboeren) en meer.

Ik zal jullie in dit artikel meenemen in wat herstellende landbouw precies is en wat ik geleerd heb over de toekomst hiervan van de verschillende sprekers.

Herstellende landbouw lezing Mark Shepard

Wat is herstellende landbouw?

Om het heel kort samen te vatten: herstellende landbouw is ecologisch herstel in samenhang met agricultuur. In de herstellende landbouw worden landbouwsystemen ontworpen die veerkrachtig zijn en in staat tot natuurlijk herstel. Dit houdt dus in dat het landbouwsysteem in staat is tot herstellen van schade. Het systeem is dus in staat om te herstellen van droogte, overstroming, bosbranden en vervuiling. Allemaal factoren die een reële dreiging zijn voor veel landbouwsystemen. Zeker met de klimaatcrisis en biodiversiteitscrisis in zicht.

Om dit herstellend vermogen te ontwerpen wordt er gekeken naar het herstellend vermogen van de wilde natuur, hier leren we van en passen dit toe in ons eigen ontwerp.

Een landschap herstellen

Door de patronen van natuurherstel te bestuderen, zien we dat er drie trends terug blijven komen. Dit zijn:

  1. Meer biomassa.
  2. Meer biodiversiteit
  3. Meer bodemorganische stof

Deze samenhangende factoren zorgen voor het herstel van een landschap door een veerkrachtig ecosysteem te worden. De bodemorganische stof brengt een bodem waar veel bodemorganismen in kunnen leven, hebben een hoog watervasthoudend vermogen en zit vol met nutriënten voor de planten. Biomassa zorgt voor een snelle opbouw aan bodemorganische stof en biedt meer habitat voor vogels en bestuivende insecten. Lees in dit artikel van ons hoe biodiversiteit zorgt voor een veerkachtiger landbouwsysteem.

Door een polycultuur aan gewassen te planten verhoog je niet alleen de biodiversiteit, maar is je inkomen ook niet meer afhankelijk van slechts één gewas of enkele gewassen.

Mark Shepard

Mark Shepard is CEO van Forest Agriculture Enterprises LLC. Schrijver van ”Restoration Agriculture: Real World Permaculture for Farmers”, een boek dat een award gewonnen heeft. En de oprichter van New Forest Farm, één van Amerika’s grootste en meest ambiteuze projecten binnen het gebied van duurzame en natuurinclusieve landbouw.

Hij heeft een diploma in ecologie en is in één van de studenten van Bill Mollison. Tegenwoordig geeft hij les over de hele wereld over herstellende landbouw en agroforestry.

Bijzonder aan Mark Shepard’s werk is hoe hij op enorme schaal heeft aangetoond dat je op ecologische en regeneratieve wijze een landbouwsysteem ontwerpt waar ook aan te verdienen is.

In de onderstaande video legt Mark Shepard zijn verschillende ideeën over herstellende landbouw uit.

New Forest Farm

New Forest Farm is een ecologische boerderij van zo’n 43 hectare groot. Op het landschap worden verschillende lokale ecosystemen geïmiteerd zoals eiken-savannes en bossen. Het systeem bestaat uit meerjarige gewassen zoals bomen, struiken, meerjarige groenten en wordt ook ingezet voor het kweken van verschillende paddenstoelen.

De boerderij draait geheel op zonne-energie en windenergie en wordt op commercieel niveau ingezet voor voedselproductie. Een deel van de productie bestaat uit kastanjes, hazelnoten, walnoten, asperges, eetbare paddenstoelen en een grote variëteit aan fruit.

herstellende landbouw agroforestry
silvopasture agroforestry

De natuur als zelfherstellend systeem.

De natuur heeft een enorm vermogen tot zelfherstel.

Als je naar de planeet kijkt heeft het namelijk een geschiedenis van catastrofes en herstel. Kijk maar naar Chernobyl waar alweer wolvenroedels vindbaar zijn, planten floreren en herten rondstruinen. Het begint weer een gebalanceerd ecosysteem te worden.

Doe mee! Begin met herstel van de planeet

Hopelijk voel je je na het lezen van dit artikel geïnspireerd en geïnformeerd om bij te dragen aan het herstel van de planeet. Dit hoeft uiteraard niet gelijk op dezelfde schaal als Mark Shepard dit doet. Je kunt beginnen in je eigen tuin, een buurttuin of zelfs op je balkon.

Wil je meer leren over regeneratief ontwerp en permacultuur? Volg dan één van onze cursussen!

een permacultuur cursus is een beleving

Waarom een cursus volgen bij PUUR Permacultuur?

  • De wereld van morgen creeeren we vandaag. Laten we er een mooie wereld van maken!
  • Elke cursusdag geeft energie. Een vonk die je aanzet om je dromen te leven.
  • Ontwikkel een netwerk van duurzame denkers en doeners.
  • Leer nieuwe skills, ontwikkel een nieuwe zienswijze. Zet concrete stappen.
  • Wat je leert kun je direct toepassen.
  • Wordt bewuster van wat de natuur te bieden heeft.
  • Verander je omgeving in een paradijs.

Relevante blogberichten die aansluiten op dit onderwerp