Voedselbos kwekerijen

Overzicht van kwekerijen voor je voedselbos project.

Wanneer je een voedselbos wilt aanleggen of ontwerpen is het handig om te weten bij welke kwekers je terecht kan. In dit artikel hebben we een uitgebreide lijst samengesteld met verschillende kwekers voor jouw voedselbos of agroforestry project. Met deze lijst kun je plantgoed voor alle lagen van je voedselbos of eetbare tuin vinden. Dus… vindt een kweker die bij jou past en hopelijk kun je snel bomen en planten in de grond zetten : )

Staat jouw kwekerij niet op de lijst? Of ken je een goede kwekerij die er op zou moeten staan? Laat het ons dan weten!

Arborealis

Kwekerij Arborealis was de eerste kwekerij voor voedselbos projecten. Met 20 jaar werkervaring is dit een interessante kwekerij met een ruim aanbod aan eetbare planten. Denk aan fruitbomen, bessenstruiken, meerjarige groenten en kruiden. Ook kun je hier inheemse planten, bijenplanten en vlinderplanten in het assortiment vinden om de biodiversiteit een boost te geven.

Agroforestry supplies

Agroforestry Supplies is de kwekerij van Fruitzforlife. Een kwekerij waar op ecologische wijze klimaatadaptieve fruitbomen, notenbomen en bessenstruiken zijn te bestellen.  Ook kun je hier andere hulpmiddelen voor je agroforestry project bestellen zoals bodemverbeteraars en plantmateriaal.

Zoete wei

De zoetewei heeft een interessant aanbod aan bijzondere groenten en fruitsoorten. Je kunt bij deze kwekerij terecht voor knollen, fruit, groenten maar ook bijenplanten voor de biodiversiteit.

Kimmei

Kimmei is gespecialiseerd op bamboeplanten. De kwekerij heeft een enorm interessant aanbod aan eetbare bamboesoorten. Zo kun je bijvoorbeeld een eetbare bamboehaag in je voedselbos aanleggen. Ook biedt de kwekerij wintergroene bamboesoorten en siergrassen.

Op goede grond

Bij kwekerij ”Op goede grond” worden oude fruitrassen op holistische wijze gekweekt. Buiten oude fruitrassen kun je hier ook terecht voor kruiden en meerjarige groentes. Bijzonder aan deze kwekerij is dat biodiversiteit enorm in acht wordt genomen met bijvoorbeeld een amfibieënpoel en vleermuiskelder.

Ecohoeve ''Den oude kastanje''

Bij ecohoeve “Den Oude Kastanje” worden vergeten groenten, kruiden en kleinfruit op ecologische wijze gekweekt. Ook heeft de kwekerij een bijzonder aanbod aan wortel en knolgewassen voor de wortellaag in je voedselbos.

Floris natuurlijke bomen

Floris bomen is een kwekerij die op een natuurinclusieve manier o.a. fruitbomen, notenbomen en sierbomen opkweekt. De kwekerij heeft een groot aanbod aan oude appelrassen met hoge ziekteresistentie. Er wordt geënt op verschillende onderstammen om diversiteit en veerkracht te stimuleren.

De Smallekamp

Deze kwekerij kent een assortiment dat bestaat uit bijzondere fruit en notenbomen. Er wordt op natuurinclusieve manier gewerkt. De kwekerij kent een bijzondere collectie met bijvoorbeeld pawpaw, gingko, pecan en tamme kastanje.

De Batterijen

De Batterijen heeft een ruim assortiment en een sectie op hun website met voedselbossoorten. Het is één van de grootste boomkwekers van Nederland. Je kunt bij deze kwekerij terecht voor fruitbomen, klein fruit, heesters, haagplanten, sierbomen en bosplantsoonsoorten. De kwekerij kent zowel traditionele rassen als moderne en kweekt de bomen op een duurzame manier op.

Jade Reforestry

Jade Reforestry is een boomkwekerij die gespecialiseerd is op agroforestry en herbebossing. Je kunt hier terecht voor fruitbomen, notenbomen, voedselbossoorten, bessenstruiken en zaadmengsels.

Boomkwekerij B. Lazeroms

Boomkwekerij B. Lazeroms heeft gespecialiseerd assortiment voor iedereen met interesse in notenbomen. Je vindt hier een divers aanbod aan notenbomen en rassen. De kwekerij is voornamelijk gericht op agroforestry en notenboomgaarden.

Kwekerij Culinair

Kwekerij Culinair heeft één van de grootste assortimenten aan tamme kastanjes. Met verschillende tamme kastanje rassen vanuit heel de wereld. Hiernaast is er ook een aanbod met verschillende fruitbomen en bessenstruiken.

Eetbaargoed

Deze kwekerij is opgericht door voedselboseigenaars en verkoopt wildmengsels, klein fruit, klimplanten, notenbomen en fruitbomen, perfect aanbod voor een voedselbos dus! Ook kun je bij de winkel van Eetbaargoed kweekbenodigdheden en poot en zaaigoed voor eenjarigen en meerjarigen groenten kopen.

Stekkers

Stekkers is een kwekerij die voornamelijk gericht is op voedselbossen en eetbare tuinen. Je vindt hier een assortiment met fruitbomen, fruitstruiken, notenbomen, kruiden en bodembedekkers. Alles wordt op natuurlijke wijze gekweekt. Interessant aan de kwekerij zijn de verschillende pakketten die verkocht worden zoals een ”eetbare bostuin pakket” of een ”voedselbosschaduw pakket”.

OERgroen

OERgroen is een bedrijf dat over een eigen voedselbos beschikt waar een 0,5 hectare kwekerij bij te vinden is. Je kunt hier terecht voor voornamelijk meerjarige groenten en kruiden. Denk bijvoorbeeld aan meerjarige spinazie en meerjarige kool. Ook kun je hier aan verschillende éénjarigen komen.

Dependens

Dependens is een biologische kwekerij met een ruim aanbod aan planten voor een voedselbos of permacultuur project. Je vindt hier diverse planten uit de boomlaag, struiklaag en kruidlaag. Deze worden gekweekt op containers in bladcompost.

Boomaerts

Boomaerts is een ecologische kwekerij in Sprundel die diverse planten kweekt voor een mooie struweelhaag. Zoals hulst, linde, cornus en hazelaars. Daarnaast heeft de kwekerij een assortiment aan eetbare planten voor je voedselbos zoals appelbessen, zwarte bessen, aalbessen, kiwibessen, rozemarijn, tijm en meer. Mooie plek om een keer te kijken als je in de buurt van Sprundel woont.

Succes met de aankoop van planten voor je project.

Relevante blogberichten die aansluiten op dit onderwerp

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0