Ecologisch hovenier Paul Bluemink

In dit artikel vertelt Paul Bluemink over zijn ervaring met de Permacultuur opleiding die hij in 2015 volgde en hoe hem dit geholpen heeft een carrièreswitch te maken. Inmiddels is Paul ecologisch hovenier en beheerder van een voedselbos.

Van drogisterij naar ecologisch hovenier

Ik heb zeventien jaar een drogisterij gehad waar ik altijd met veel plezier naartoe ging. Ik hield ervan advies te geven en klanten te helpen. 
Maar door de jaren heen moest ik steeds meer voldoen aan de harde eisen van de franchise, ik had minder vrijheid om m’n eigen ding te kunnen doen. Dat ging me op den duur zo tegenstaan dat ik ermee wilde stoppen.

 

Permacultuur opleiding

Van kinds af aan ben ik altijd al graag buiten, als kind wilde ik zelfs boswachter worden. Zodoende volgde ik tijdens m’n sabbatical een opleiding permacultuur bij Puur Permacultuur. En daar viel alles op z’n plek, ik vond het zó interessant. 
Ik besloot me om te scholen tot ecologisch expert in tuin- en landschapsinrichting. Praktijkervaring deed ik op bij een hoveniersbedrijf waarvan een van de twee eigenaren met pensioen ging. Zo heb ik in de loop van de tijd het grootste deel van hun klantenbestand kunnen overnemen.

Wil je ook aan de slag met een project?

Ga ook aan de slag met een voedselbos, leer over ecologisch ontwerp, vergroot je plantenkennis en verdiep je helemaal in de permacultuur.

Een fruitgaard omtoveren tot voedselbos

Ik heb een grote passie voor voedselbossen. Het is een mooie manier van samenwerken met de natuur: hoe kun je voedsel produceren zonder te bemesten, te ploegen en bestrijdingsmiddelen te gebruiken?

Zo kwam het idee van het omvormen van een fruitboomgaard bij ons thuis naar een voedselbos. Op het eindweekend van de permaculuur opleiding hebben we met de hele cursusgroep een ontwerp gemaakt voor ons terrein. Daarna ben ik met de uitvoering aan de slag gegaan. Inmiddels is het uitgegroeid tot een zeer productief en ecologische groene oase.

 Inmiddels heb ik ook bij particulieren voedselbossen aangelegd. Dat doe ik vanuit het hoveniersbedrijf dat ik ben gestart na de opleiding. Neem gerust een kijkje op mijn website.

ecologisch hovenier voedselbos

Bekijk ook andere inspirerende projecten van oud-cursisten

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0