Wat is urban farming?

In de snelgroeiende steden van vandaag worden open ruimtes schaarser en kostbaarder dan ooit tevoren. Toch zijn de groene vingers van de stad volop bezig met een nieuwe praktijk – urban farming. Deze beweging brengt landbouwpraktijken naar de betonnen jungle en verandert de manier waarop we denken over voedselproductie, gemeenschap en duurzaamheid.

Wat is urban farming?

Urban farming, ook wel stadslandbouw genoemd, is het cultiveren van gewassen en het houden van vee in stedelijke gebieden.

Het doel is om lokaal geteeld voedsel te produceren, de voedselvoorziening te verduurzamen en mensen bij elkaar te brengen. Het omvat een breed scala aan praktijken, van daktuinen en gemeenschapstuinen tot verticale landbouw, aquaponics, eetbare paddenstoelen kweken en guerilla gardening.

Waarom urban farming?

Waarom zou je eigenlijk eten verbouwen in de stad?

Hier zijn verschillende redenen voor:

 1. Productie vokaal Voedsel: Urban farming vermindert de afstand tussen producent en consument, waardoor vers, lokaal geproduceerd voedsel gemakkelijk toegankelijk wordt.
 2. Duurzaamheid: Het minimaliseert de ecologische voetafdruk door de behoefte aan transport en verpakking te verminderen en het gebruik van pesticiden en meststoffen te beperken.
 3. Gemeenschapsbinding: Urban farmingprojecten brengen mensen samen en bevorderen gemeenschapszin en samenwerking.

4. Groene Ruimtes: Ze veranderen verlaten terreinen in groene oases, wat de luchtkwaliteit verbetert en stedelijke hitte-eilanden vermindert.

5. Verbinding met natuur: door middel van urban farming worden onze steden groener, buurtbewoners krijgen vaak meer affiniteit met het voedsel dat in hun wijk geproduceerd wordt en krijgen de kans om weer in het groen te zijn en de handen in de aarde te steken.

urban farming

Daktuin tussen de hoge gebouwen in een stad.

Verschillende vormen van urban farming

Urban farming kun je op allerlei manieren en locaties uitvoeren, van je balkon tot in een gemeenschapstuin. Hier zijn verschillende manieren hoe jij in de stad aan de slag kan met je eigen eten verbouwen: Binnen, of op je balkon kun je eigenlijk allerlei eetbare paddenstoelen kweken zoals oesterzwammen, champignons en shiitake. Wil je hier meer over leren? Check dan onze blog.

 1. Daktuinen: Stadsbewoners transformeren daken in de stad in weelderige tuinen met alles, van tomaten tot bijenkorven. Dit kan bijvoorbeeld op kantoorgebouwen gedaan worden zodat kantoormedewerkers in de pauze even de tuin in kunnen gaan.
 2. Gemeenschapstuinen /gemeenschapsvoedselbossen: Buurtbewoners huren of beheren stukken grond om samen te tuinieren en voedsel te delen en vooral lekker te kletsen.
 3. Verticale Landbouw: In hoge gebouwen en torens groeien gewassen in gestapelde lagen, zo kan er op efficiënte manier gebruik gemaakt worden van de ruimte door de hoogte in te gaan.
 4. Aquaponics: Een combinatie van viskweek en plantenteelt waarbij vissen de voedingsstoffen leveren voor plantengroei.
 5.  Stadsboerderijen: Grotere stukken land worden in de stad gebruikt voor de productie van gewassen en vee.
 6. Guerilla gardening: Guerilla gardening is het tuinieren en vergroenen van de openbare (en soms verwaarloosde) ruimte. Het doel is om de stedelijke omgeving te vergroenen, de gemeenschap te betrekken en bewustwording te creëren rond toegang tot groene ruimtes. Je kunt bijvoorbeeld eetbare of inheemse planten plaatsen in boomspiegels in je wijk.
 7. Paddenstoelen kweken: In je badkamer, zolder of op je balkon kun je allerlei eetbare paddenstoelen kweken zoals champignons, oesterzwammen en shiitakes. Lees ons blogartikel over paddenstoelen kweek om hier meer over te leren.
 8. Plukroute. eetbare planten in openbare parken en wijken als voedselvoorziening voor burgers. Check onze website plukroute.nl
urban mushroom farming
urban farming guerilla

Eetbare planten in een boomspiegel in de stad.

Aquaponics systeem.

Voorbeeld van vertical farming.

Hoe urban permacultuur in Cuba het land uit een crisis hielp.

Toen in de jaren 90 de Sovjet Unie viel, ontstond in Cuba een crisis. De Sovjet Unie was namelijk een belangrijke handelspartner van Cuba. Er waren minder fossiele brandstoffen beschikbaar en daardoor moest de landbouw hervormd worden. De Cubanen begonnen zelf voedsel te kweken in de stad, in tuinen en op balkons, de oogsten werden gedeeld.

Check hier een docu over hoe urban farming in Cuba wordt toegepast en het land uit een crisis hielp.

Maak de stad een stukje groener

In een wereld die steeds meer verstedelijkt, straalt urban farming als een groene oase van hoop en mogelijkheden. Laten we samen ons best doen om de straten van onze steden een stuk groener te maken.

Doe met ons mee en plant de stad vol met tuinen, voedselbossen en groene balkonnetjes.

balkon moestuin

Wat oogst je uit een cursus bij PUUR Permacultuur?

 • Een groen netwerk vol inspirerende mensen
 • Het eigen kunnen maken van de lesstof door interessante praktijkbezoeken
 • Advies van professionals
 • Leren kijken door een duurzame bril
 • Een geïnspireerd gevoel
 • Zelfvertrouwen om zelf aan de slag te gaan

Relevante blogberichten die aansluiten op dit onderwerp

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0