Hoe kan je zelf compost maken

Composteren kun je leren

Heb je er weleens over nagedacht hoe nuttig je groente-, fruit- en tuinafval kan zijn?

Je zou het namelijk kunnen composteren! Zo zet je gemakkelijk je afval om tot een voedzame humus voor planten. Zo beperk je dus ook nog eens mogelijke vervuiling. In dit artikel leer je wat composteren is, hoe je het kunt doen en wat je met compost kunt.

Waarom composteren?

Composteren is een makkelijke en goedkope manier om aan plantenvoeding te komen. Zo voedt deze humus niet alleen maar je planten maar is het ook een waardevolle voedingsbron voor je bodemleven. Ook heel belangrijk. Ten slotte verbetert het je bodemstructuur. Grond met organisch materiaal blijft  houdt gemakkelijker water en voedingstoffen vast en slaat niet zomaar dicht bij extreme regenbuien. Ook maakt het de bodem luchtiger waardoor verschillende gewassen makkelijker groeien en beter kunnen wortelen.

Ook zal een bodem met meer organisch materiaal meer koolstof op slaan in de grond, zo help je een handje om de klimaatdoelen te bereiken ; )

Hoe maak je compost?

Je verzamelt groen en bruin afval.

Het groene afval (voornamelijk tuinafval en keukenafval) zorgt voor voedingstoffen in de compost. Dit groene afval is rijk aan stikstof.

Het bruine afval (dorre bladeren, takjes, stro) geven de compost structuur, dit zal de bodem op je terrein verbeteren. Ook zorgt het voor meer koolstof in de composthoop.

De mix van koolstof en stikstof, ofwel bruin en groen materiaal zorgt ervoor dat het composteerproces op gang komt. Temperatuur en vochtigheid spelen daarbij ook een belangrijke rol.

Wanneer je het verschillende afval bij elkaar hebt verzameld is het een kwestie van wachten. Maar hoe vaker je je composthoop omgooit, hoe sneller de hoop composteert. Er komt dan namelijk steeds opnieuw zuurstof bij die het proces versnelt. De hoop wordt dan ook heter in temperatuur. 

Uiteindelijk zal de onderkant van de stapel als eerste in een bijna zwarte laag humus, dit is compost en kan de tuin in!

Wat mag wel en niet op de compost?

In je compost kun je vanalles kwijt zoals zaagsel, snoeiafval, maaiafval, keukenafval zoals schillen en klokhuizen, bladeren, keutels, bagger uit de vijver, eierschalen en dode of verlepte planten, een heleboel dus.

Echter kun je beter geen vlees, brood, botten, vissengraten, peuken, zieke planten, kaas of vet in het compost werpen, dit afval kan de compost vervuilen of de natuurlijke processen in het compost verstoren.

In principe kun je ook onkruid kwijt in je compoststapel, kijk alleen wel uit dat er nog geen zaadjes in de planten opgekomen zijn, deze kunnen namelijk toch weer uitkomen wanneer je het compost over de grond verdeelt.

Composteren met drie bakken

Als je terrein groot genoeg is zou je kunnen werken met drie compostbakken.

Bak 1 dient als verzamelbak voor het afval, hier zullen de eerste verwerkingsprocessen plaatsvinden.

Na een paar weken kan het afval van bak 1 naar bak 2 geschept worden. In bak 2 vindt het echt compostproces plaats.

Wanneer het afval ongeveer een maand in bak 2 heeft gelegen kan het overgeschept worden naar bak 3. Dit is de bak waar het gecomposteerde eindmateriaal in verzameld wordt.

Composthoop of compostbak?

Je hebt composthopen, compostbakken en compostvaten.

Maar welke moet je hebben? En maakt het veel uit?

In principe wordt het grootste verschil bepaald door de aanwezige ruimte op je terrein. Een composthoop is namelijk vaak een aantal vierkante meters breed, hier is dus een groot terrein voor nodig.

Compostbakken zijn vaak wat kleiner, hier kan echter wel heel veel verschil in zitten.

Compostvaten nemen het minste ruimte in en zijn vaak geschikt voor de kleinere terreinen, waar weinig gft-afval geproduceerd wordt.

Composthoop met meerdere functies

Regelmatig worden composthopen gebruikt om pompoenen op te kweken, pompoenen zijn namelijk planten die veel voedingstoffen eisen, perfect op de composthoop dus!

Ook zou een composthoop in verschillende Nederlandse gebieden als broedhoop voor ringslangen kunnen fungeren.

compostvat
Compostvat
composteren compostbak
Compost bakken
composthoop composteren
Composthoop

Wat gebeurt er in het compost?

In je compost zijn talloze processen gaande. Verschillende organismen als wormen, pissebedden, schimmels en bacteriën zijn het afval op aan het ruimen, door het afval op te eten zetten ze het afval om in humus, een donkere drab van organisch materiaal, vol nutriënten. Eigenlijk gaat het dus om de uitwerpselen van het bodemleven.

Meer leren over composteren?

In de moestuincursus kun je van alles leren over de bodem en verschillende vormen van bodemverbetering zoals composteren, wormencompost, mulchen en groenbemesters.

Ook in de andere aangeboden cursussen wordt de bodem, het bodemleven en de verbetering hiervan besproken.

Klik op de knop om naar het cursusoverzicht te gaan.

Relevante blogberichten die aansluiten op dit onderwerp

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0