Wat is wormencompost?

Wat is wormencompost?

Het zwarte goud, zo wordt compost ook weleens genoemd door tuiniers, en dit geldt al helemaal voor wormcompost, de poep van wormen.

Veel van je keukenafval en tuinafval kan omgetoverd worden door een enorm voedingsrijk goedje, met de hulp van kleine kronkelende diertjes, wormen. Wormencompost, ook wel vermicompost is een efficiënte manier om snel je bodem te verbeteren en circulair met je afval om te gaan. Maar hoe werkt het precies.

Wormencompost, makkelijk en efficiënt.

Wormencompost is het resultaat van een natuurlijk proces waarbij wormen, vaak tijgerwormen, organisch materiaal afbreken tot een rijke compost. De wormen breken het organische materiaal af door middel van symbioses met microben in het darmkanaal van de worm. De uitwerpselen die hier uitkomen, de wormenmest dus, is bijzonder rijk aan voedingsstoffen en micro-organismen en verrijkt zo de bodem.

Deze methode van composteren kost weinig ruimte, input en onderhoud. Het kan binnenshuis gedaan worden met een klein wormenhotel en is relatief geurloos.

Verhoogde bodemvruchtbaarheid

Wormencompost zit dus vol met micro-organismen en geeft zo een goede ”kickstart” aan het bodemleven. Ook zit het bomvol voedingsstoffen die top zijn voor je planten. Denk aan stikstof, fosfor en kalium.

De compost is zelfs zo voedingsrijk dat het aan is te raden om het te verdunnen met water en vervolgens bij je planten te gieten.

Wormenhotels

Wormencompost oogst je uit een wormenhotel. Deze bestaan in allerlei verschillende soorten en maten. Je kunt grootschalige constructies kopen of zelf een wormenhotel maken met emmers. Je kunt dus een wormenhotel kiezen gebaseerd op hoeveel ruimte je hebt en hoeveel voeding je beschikbaar hebt voor de wormen.

Het basisprincipe is dat er 3 lagen aan bakken zijn die met elkaar verbonden zijn. In de bovenste laag gaat je GFT-afval, dit eten de wormen, dit verteerde materiaal komt in de bak hieronder en kan als compost gebruikt worden. De bak hieronder vangt vocht op in de bak, dit kan verdund worden met water en kun je aan je planten geven.

In deze video wordt gedemonstreerd hoe je een wormenhotel maakt.

Collega en oud-cursist ”Rowin Snijder” maakt met zijn bedrijf ”compostier” prachtige compostbakken om ‘urban composting’ te promoten.

Hij heeft hier over een blogartikel geschreven op onze website.

Tijgerwormen

Tijgerwormen, ook wel compostwormen of mestwormen. Zijn wormen die de capaciteit hebben om enorm snel organisch materiaal te kunnen composteren, het zijn hongerige dieren die vrijwel heel de dag aan het eten en poepen zijn.

Meestal worden tijgerwormen ingezet voor vermicultuur om precies deze reden. Je kunt ze kopen bij verschillende winkels waaronder wormenboerderij.nl

Als je al een compostbak of composthoop bezit heb je grote kans dat er al tijgerwormen inzitten

wormencompost

Beginnen met wormencompost

Als je een wormenhotel hebt, komt de volgende stap, het produceren van compost.

Vervolgens kun je substraat toevoegen aan de bovenste pak. Dit kunnen papiersnippers, zaagsel of stro zijn. Dit zorgt ervoor dat de bak niet te nat wordt, hier houden de wormen namelijk niet van.

Vervolgens kun je beginnen met wormen in de bovenste bak te leggen, ze zullen zich vanzelf verspreiden over de andere bakken.

Vervolgens voeg je de voeding toe, keukenafval, bladafval etc.Voeg echter beter geen gekookt of bewerkt voedsel toe. Bananenschillen en eierschillen kunnen wel gewoon. Citrusschillen kunnen toegevoegd worden aan de compost maar in kleinere mate.

Na verloop van tijd zul je zien dat het afval wordt opgeruimd en kun je beginnen met compost oogsten, hoppa!Zorg natuurlijk wel dat je tijgerwormen genoeg te eten blijven hebben, de populatie zal namelijk stijgen.

Als de populatie te groot wordt kun je simpelweg wat wormen in je composthoop gooien of in de grond tussen je planten. Of je kunt natuurlijk wormen geven aan een vriend die ook wil beginnen met wormencompost 😉

 

Te nat voor de wormen

Als de wormen het te nat vinden zul je opmerken dat ze naar de bovenkant van het wormenhotel beginnen te kruipen. Ook zal je merken dat de compost meer stinkt als het te nat is.

Je kunt dit oplossen door meer substraat toe te voegen (papiersnippers, zaagsel, stro, etc)

Succes met je composteer avontuur!

Hopelijk heeft deze blog je geinspireerd om ook te werk te gaan met deze fascinerende en ondergewaardeerde kronkelaars. Het zal de bodem van je land in mum van tijd verbeteren en meer leven geven.

Meer leren over permacultuur?

In onze cursussen behandelen we wormencompost, andere manieren van bodemverbetering en nog veel meer onderwerpen binnen de permacultuur en regeneratieve landbouw. Leer jij met ons mee?

Relevante blogberichten die aansluiten op dit onderwerp

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0