Gezonder bodemleven met de compostkeuken
In dit artikel neemt onze cursiste Nikki Daniëls je mee de bodem in! Met haar bedrijf, De Compostkeuken, geeft ze informatie en advies op het gebied van bodemleven, composteren en gezonde bodems. Nikki volgde de Permacultuur opleiding in 2021 bij PUUR Permacultuur.
Een theelepel vol bodemleven
In één theelepel gezonde bodem huizen een miljard bacteriën, meters schimmeldraden, duizenden ééncelligen en honderden andere organismen. Samen zorgen ze ervoor dat de bodem functioneert als vruchtbaar ecosysteem, waarin planten kunnen groeien. En toch weten we bijna niks over ze. Daardoor richten we met ons handelen vaak zelfs onbedoeld schade aan, en brengen we de gezondheid van de bodem, ons voedsel en onszelf in gevaar.
De Compostkeuken
De Compostkeuken is mijn fysieke leer- en experimenteertuin, waar ik alle kennis en vaardigheden toepas die ik opdoe tijdens mijn studie aan de Soil Food Web School van Dr. Elaine Ingham. Deze Amerikaanse microbiologe leidt ‘gewone mensen’ op om het bodemleven te herintroduceren waar ze door intensieve teeltmethoden grotendeels uit de bodem is verdwenen. Benodigdheden: microscoop, compostthermometer en een fijn stel rubberlaarzen.
Kleurrijke personages
Ik ben enorm gepassioneerd geraakt om het verhaal van het bodemleven te delen. Via workshops, cursussen en lezingen laat ik je daarom kennismaken met de kleurrijke personages die de bodem rijk is, en leer je hoe je slimmer kunt samenwerken met alles wat in en op de bodem leeft. Je zult er nog versteld van staan hoeveel bodemprocessen in werkelijkheid biologische processen zijn, en van het gemak waarmee je die kennis als teler, hovenier of hobbytuinier kunt benutten.
De Permacultuur opleiding bij PUUR Permacultuur gaf me inzicht en vertrouwen
Zonder de diepere ervaring met permacultuur, die de cursus bij Martijn voor mij was, was ik vermoedelijk niet op mijn huidige pad beland. De principes uit de permacultuur hebben me het lef gegeven om de dingen organisch te laten ontstaan, net zoals een ecosysteem zich organisch ontwikkelt. Ik belemmer mezelf nauwelijks meer met vragen als ‘wat gaat het opleveren?’ en durf te vertrouwen op wat goed voelt. Van die omschakeling in denken pluk ik elke dag de vruchten, waarvoor ik ontzettend dankbaar ben.
Volg de Compostkeuken op social media!
Laat je ook zo inspireren in één van onze cursussen!
Veel cursisten zien de cursussen als waardevol en inspirerend. Leer ook om met een nieuwe bril naar de wereld te kijken en wordt een echte permacultuurpionier met één van onze cursussen.
Bekijk ook andere inspirerende projecten van oud-cursisten
Pluktuinen met Gelukkige Groentes
Sam vertelt over Gelukkige Groentes. Een mooi permacultuur bedrijf dat bezig is met regeneratief groentes verbouwen d.m.v. pluktuinen en meer
Hoe ik voedselbosboer ben geworden.
In deze blog neemt voedselbosboer en oud-cursist Dick RIngelberg je mee
Eetbare landschappen met OERgroen
OERgroen neemt je mee in hun bedrijf waar ze gericht zijn op eetbare landschappen en educatie, ontwerp, aanleg en advies hiervan
Permacultuur tuinontwerpen van Schoppenvrouw
Neem een kijkje bij Schoppenvrouw. Een bedrijf dat inspirerende permacultuur tuinontwerpen maakt. Laat je inspireren door de verhalen
Ecologische tuinontwerpen van Ramon Gadellaa, Vitamine Groen
Ramon van Vitamine Groen neemt je mee in zijn ecologische tuin ontwerpen, kijk mee met zijn groene paradijsjes en hoe hij dit geleerd heeft
Organisaties leren natuurlijk te organiseren
In dit blogartikel neemt Evie je mee in het gedachtegoed van Natuurlijk! Organiseren. Leer hoe een organisatie natuurlijk kan organiseren