Gezonder bodemleven met de compostkeuken

In dit artikel neemt onze cursiste Nikki Daniëls je mee de bodem in! Met haar bedrijf, De Compostkeuken, geeft ze informatie en advies op het gebied van bodemleven, composteren en gezonde bodems. Nikki volgde de Permacultuur opleiding in 2021 bij PUUR Permacultuur.

Een theelepel vol bodemleven

In één theelepel gezonde bodem huizen een miljard bacteriën, meters schimmeldraden, duizenden ééncelligen en honderden andere organismen. Samen zorgen ze ervoor dat de bodem functioneert als vruchtbaar ecosysteem, waarin planten kunnen groeien. En toch weten we bijna niks over ze. Daardoor richten we met ons handelen vaak zelfs onbedoeld schade aan, en brengen we de gezondheid van de bodem, ons voedsel en onszelf in gevaar.

 

 

De Compostkeuken

De Compostkeuken is mijn fysieke leer- en experimenteertuin, waar ik alle kennis en vaardigheden toepas die ik opdoe tijdens mijn studie aan de Soil Food Web School van Dr. Elaine Ingham. Deze Amerikaanse microbiologe leidt ‘gewone mensen’ op om het bodemleven te herintroduceren waar ze door intensieve teeltmethoden grotendeels uit de bodem is verdwenen. Benodigdheden: microscoop, compostthermometer en een fijn stel rubberlaarzen.

bodemleven nematoden

Kleurrijke personages

Ik ben enorm gepassioneerd geraakt om het verhaal van het bodemleven te delen. Via workshops, cursussen en lezingen laat ik je daarom kennismaken met de kleurrijke personages die de bodem rijk is, en leer je hoe je slimmer kunt samenwerken met alles wat in en op de bodem leeft. Je zult er nog versteld van staan hoeveel bodemprocessen in werkelijkheid biologische processen zijn, en van het gemak waarmee je die kennis als teler, hovenier of hobbytuinier kunt benutten. 

De Permacultuur opleiding bij PUUR Permacultuur gaf me inzicht en vertrouwen

Zonder de diepere ervaring met permacultuur, die de cursus bij Martijn voor mij was, was ik vermoedelijk niet op mijn huidige pad beland. De principes uit de permacultuur hebben me het lef gegeven om de dingen organisch te laten ontstaan, net zoals een ecosysteem zich organisch ontwikkelt. Ik belemmer mezelf nauwelijks meer met vragen als ‘wat gaat het opleveren?’ en durf te vertrouwen op wat goed voelt. Van die omschakeling in denken pluk ik elke dag de vruchten, waarvoor ik ontzettend dankbaar ben.

Volg de Compostkeuken op social media!

compost

Laat je ook zo inspireren in één van onze cursussen!

Veel cursisten zien de cursussen als waardevol en inspirerend. Leer ook om met een nieuwe bril naar de wereld te kijken en wordt een echte permacultuurpionier met één van onze cursussen.

Bekijk ook andere inspirerende projecten van oud-cursisten

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0