Permacultuur principe 8. Verenig eerder dan te scheiden

Nuttige verbindingen

Nuttige verbindingen zorgen voor draagkracht en veerkracht. Door de juiste dingen op de juiste plaats te zetten ontstaan waardevolle, functionele verbindingen.  Denk bijvoorbeeld aan een tuin waarin verschillende elementen samengebracht zijn om een optimale voedselproductie te garanderen. De planten, de kas, houtwallen, windbrekers, wateropvang etc. Door de verschillende elementen op de juiste plek te zetten ontstaat een optimale situatie.

Door goed te kijken welke functies elk element zou kunnen vervullen in relatie tot haar omgeving wordt dat element waardevoller. Op de afbeelding hiernaast zie je een voorbeeld van de functies die een kip kan hebben, wanneer je die in verbinding brengt met de omgeving. Door meerdere functies aan de kip te geven en ‘m op te nemen in het geheel wordt de kip een waardevoller element in je ontwerp.

Sociale verbindingen

Denk ook aan een team met daarin verschillende kwaliteiten. Iedereen werkt samen om een gezamenlijk doel na te streven. De mensen met visie die een doel stellen, de planners die de weg er naartoe uitstippelen, de doeners die het uitvoeren en de analisten die het proces evalueren om verbeteringen voor het volgende project in kaart te brengen. Door de verbindingen zichtbaar te maken en relaties te versterken ontstaat een krachtige samenwerking. Door nuttige verbindingen te maken in de kwaliteiten van de mensen ontstaat een sterk team.

Een voorbeeld van procesbegeleiding waarbij de kwaliteiten van de mensen met elkaar verbonden worden is Dragon Dreaming.

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0