Permacultuur principe 4. Gebruik zelfregulering en accepteer terugkoppeling

Denk verder dan alleen vandaag en maak keuzes die een positieve impact hebben op de generaties die na ons komen

Maak gebruik van systemen die zichzelf in stand houden i.p.v. afbreken. Gebruik natuurlijke, levende systemen zoals bijvoorbeeld een helofytenfilter om je afvalwater of zwemwater te zuiveren. Gebruik bijvoorbeeld een tromble wall om je huis passief bij te verwarmen en denk aan de toekomst bij het gebruik van brandhout en andere hulpbronnen.

Versterk natuurlijke processen zoals het bodemleven wanneer we onze landbouwsystemen ontwerpen en zorg voor diversiteit i.p.v. monocultuur zoals beschreven wordt in het boek ”herstellende landbouw”.

Een goed Permacultuur ontwerp is veerkrachtig en duurzaam

Hoe meer het systeem zelfregulerend werkt, hoe minder input er nodig is om van de output te genieten. Het systeem wordt veerkrachtiger en duurzamer.

De “terugkoppeling” duidt op het bij blijven stellen van het ontwerp en de uitvoering. Observeren of het beoogde resultaat behaald wordt en wat er nodig is om het systeem zo bij te stellen dat het optimaal werkt. Maar ook de terugkoppeling wanneer we terugkijken vanuit de toekomst. Dragen de keuzes die we nu maken bij aan een mooiere wereld voor onze kinderen? Of nog beter… voor de komende zeven generaties.

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0