Permacultuur principe 11. Gebruik randen en waardeer het marginale

Gebruik randen en waardeer het marginale

Living on the edge! De rand is waar het gebeurd. Je eigen huid is daar een voorbeeld van, maar ook de rand van de aarde, waar de vruchtbare laag zich bevind. Op de grens tussen twee culturen ontstaat uitwisseling en de oevers van een rivier geven ruimte voor land-en waterleven. We beschouwen daarom in onze ontwerpen een grens liever als een mogelijkheid dan een beperking. Waar twee ecosystemen elkaar overlappen ontstaat van nature meer diversiteit. De bosrand kent meer diversiteit dan het centrum van het bos. De rand van een pad of weg toont vaak meer biodiversiteit dan het pad zelf of de omgeving van het pad.

De waarde van grenzen zien.

Het is waardevol om te (leren) zien wat de waarde is van overgangsgebieden en grenzen, zodat je die bewust in kunt zetten bij het maken van je Permacultuur ontwerp. Is de rand van het bos productiever dan de rest van het bos; creëer dan meer bosrand voor meer opbrengst. Hetzelfde geld voor de aanleg van een vijver en de manier waarop je planten plant. Wanneer de oever (rand) van de vijver rond loopt heeft aanzienlijk minder omtrek (rand) als wanneer je de oever laat slingeren. Het kan zelfs 2 maal zoveel rand opleveren en daarmee een rijkere oever met meer leven.

Gebruik de randen van je paden om lage, eetbare vaste planten te kweken zoals Chinese bieslook, oerprei of citroenklaver. Het oogt mooi, geeft een flinke opbrengst en geeft duidelijk aan waar de grens ligt tussen het pad en het bed.

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0