Permacultuur principe 1. Observeer en handel ernaar

Ontwerpstrategie: Eerst kijken, dan denken, dan doen

Denk na voordat je handelt. Kijk goed naar wat er van nature wil gebeuren, zowel op het land als in groepen mensen als bepaalde ontwikkelingen in de maatschappij. Zie welke kwaliteiten de huidige situatie te bieden heeft, kijk goed naar hoe het functioneert, wat er in de weg staat om de beoogde ontwikkeling te laten ontstaan en wat er nodig is om succesvol te zijn.

Maak kleine, overzichtelijk stappen. Een boom groeit ook niet in 1 keer

Stel je voor… heb je net je nieuwe tuin op de schop genomen, blijkt een paar maanden later dat de plek waar je jouw fruitbomen hebt geplant veel te nat is, waardoor de plantwortels stikken en je de nieuwe bomen weg ziet kwijnen. Of je terras ligt op de plek waar in de zomer de zon wel scheen, maar nu het herfst is zit je ineens in de schaduw. Een goede observatie helpt je om de juiste beslissingen te nemen.

Bij het ontwerp van de gemeenschappelijke tuin voor Groene Mient in Den Haag zagen we in het ontwerpproces dat de bodem extreem arm was. Een diepe laag wit zand lag verscholen onder de dunne, donkerdere toplaag van de bodem. We hebben daar rekening mee gehouden in het ontwerp voor de tuin door er een duinlandschap van te maken met slechts her en der verrijkte stukken om voor weelderig groen te zorgen. Doordat we meebewogen met wat er van nature op dat stuk land wil gebeuren hebben we veel tijd en geld bespaart voor de opdrachtgever en heeft de woongemeenschap een tuin die past in het landschap en toch de functies heeft die ze wensen.

Maak een sector analyse, breng microklimaten en hulpbronnen in kaart, bekijk de situatie niet alleen als momentopname, maar zie ook de veranderingen die de seizoenen teweeg brengen.

Een voorbeeld van een sector analyse. Sectoren zijn invloeden van buitenaf en worden op deze manier in kaart gebracht.

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0