Ontwerp cursus voedselbos en eetbare tuin

We reizen op dit moment met ons gezin door Europa om verschillende Regeneratieve projecten te bezoeken. 

Het online programma van Puur Permacultuur is nog steeds gewoon te volgen en we houden je graag op de hoogte van nieuwe cursussen via de nieuwsbrief. 

 

Check de online voedselbos cursus 

en de online Q&A sessies. 

Ontwerp je paradijs!

In deze praktische cursus maak je in drie maanden een ontwerp voor jouw voedselbos of eetbare tuin. Raak geïnspireerd door verschillende projecten te bezoeken, krijg nieuwe kennis d.m.v. interactieve presentaties en opdrachten en leer ontwerpen door er zelf mee bezig te zijn. 

De professionele begeleiding zorgt ervoor dat je met een goed ontwerp jouw droomplek kunt realiseren. 

De ontwerpcursus voedselbos en eetbare tuin is zo opgebouwd dat je de kennis en inzichten die je krijgt stap voor stap toe kunt passen in een eigen ontwerp.

Je leert wat een voedselbos precies is en hoe deze principes toegepast kunnen worden bij het inrichten van jouw voedselbos of eetbare tuin. Vervolgens gaan we verschillende projecten bezoeken, waarbij we steeds het ontwerp onder de loep nemen en uitleg krijgen van de expert die de plek beheert. We leren planten kennen en ook hoe je planten kunt vermeerderen en enten. 

Naarmate de cursus vordert krijg je steeds meer inzicht in het ontwerp proces en bouw je jouw eigen ontwerp stap voor stap verder op. De werkvormen zijn interactief en praktijkgericht. De verschillende gastdocenten brengen ieder hun eigen expertise in of zijn ter plaatse om je te begeleiden bij het vormgeven en invullen van het ontwerp. In de ruimte tussen de cursusdagen kun je de geleerde kennis toepassen bij het uitwerken van je ontwerp. Hoe meer tijd je hierin steekt, hoe verder je jouw ontwerp uit kunt werken. 

Deze cursus is zowel voor beginners als gevorderden. Tekentalent of voorkennis is niet nodig, een flinke dosis enthousiasme en zin om te leren is veel belangrijker! De cursus is bedoeld voor mensen die een concreet project vorm willen geven of stappen willen zetten in het (verder) professionaliseren van hun ontwerp skills. 

Programma ontwerpcursus voedselbos en eetbare tuin

De cursus bestaat uit zeven vrijdagen (van 10:00 tot 17:00). Om de week is er een cursusdag, zodat het tempo er lekker in blijft en je toch tijd hebt om stappen te zetten en de leerstof te laten bezinken. De cursusdagen geven je voldoende kennis, inzichten en inspiratie om je ontwerp te maken. Daarnaast vraagt het tijd tussen de cursusdagen om het ontwerp en beplantingsplan thuis verder uit te werken. Je krijgt hiervoor praktische opdrachten en bruikbaar naslagwerk. Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd je investeert om jouw ontwerp uit te werken.

 • Dag 1
  Wat is een voedselbos? Bodem & bodemverbetering. Observatie.
 • Dag 2
  Excursie dag met de focus op ontwerp en plantenkennis. We bezoeken twee inspirerende projecten.
 • Dag 3
  Permacultuur ontwerp principes. Het ontwerpproces. Basisplattegrond maken. Klant interview.
 • Dag 4
  Excursiedag met  bezoek aan een voedselbos en een kwekerij.
 • Dag 5
  Tekenles en begeleiding bij je ontwerp met de Groendoener als gastdocent
 • Dag 6
  Plantenkennis en beplantingsplan met de Groendoener als gastdocent
 • Dag 7
  Ontwerpen delen. Praktische tips voor het uitvoeren van je plannen. Afsluiting cursus.

Dit zeggen onze cursisten over de ontwerpcursus