Agroforestry ontwerp

Alfons en Henriette van den Hoek zijn gespecialiseerd in de teelt van biologische tomaten en komkommers. Met hun bedrijf; Natuurlijk Tomaat  bieden zij daarnaast ook verschillende andere producten en diensten. Zo hebben zij een prachtige streekwinkel met een uitgebreid assortiment aan biologische producten, verzorgen ze educatie en rondleidingen en faciliteren ze vergaderruimten en groepsruimten. 

Achter de kassen ligt vier hectare biologische grond die we in het najaar van 2020 op duurzame wijze hebben ingericht. Een mix van verschillende agroforestry systemen zorgt voor rijke en diverse oogsten en een hoge ecologische waarde. De walnoten boomgaard met een ondergroei van braam, framboos, asperge, perzik, hazelaar en braamboos heeft brede tussenstroken waar eenjarige en meerjarige teelten plaats kunnen vinden. De Permacultuur boomgaard bestaat uit een zeer diverse samenstelling van fruitsoorten. Je vind er een grote diversiteit aan appels, peren, kersen, perzik, aalbessen, rabarber, honingbessen, vijgen, vlieren, duindoorn en meer. Deze boomgaard is het meet productieve systeem voor de nabije toekomst. 

Het voedselbos bestaat uit een grote variëteit aan eetbare soorten, waarbij een groot deel uit hoogstam fruitbomen bestaat. De vijver zorgt voor een boost aan biodiversiteit en biedt een verschil aan microklimaten, die de mogelijkheid geven om te experimenteren met abrikoos, vijg en kaki. Het geheel wordt omsloten door struweelhagen met een hoge diversiteit aan soorten. Deze hagen zorgen voor een gunstig microklimaat doordat de wind wordt gebroken en bieden een habitat aan o.a. vogels die een belangrijk rol spelen bij het natuurlijke plaagbeheer. 

De kipmobiel met 250 biologische kippen zorgt voor een opbrengst aan biologische eieren. En in de toekomst kunnen ook biologische vleeskippen een plaats krijgen in het ecosysteem. 

De oogst wordt direct verkocht in de eigen biologische streekwinkel aan de Kleindongenseweg 81 in Dongen.

voedselbos klein dongen

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0