Permacultuur opleiding

We reizen in 2024 met ons gezin door Europa om verschillende Regeneratieve projecten te bezoeken. Daarom wordt de Permacultuur opleiding even niet aangeboden. 

 

Het online programma van Puur Permacultuur is natuurlijk nog steeds gewoon te volgen. 

Check de online voedselbos cursus 

en de online Q&A sessies. 

 
  m

Volg onze reis via Instagram en ons youtube kanaal en we houden je graag
op de hoogte via de nieuwsbrief. Ook wat betreft het cursusaanbod.
Wie weet organiseren we een cursus in Portugal of wie weet waar… 

Het avontuur roept. En wij volgen de flow. Graag tot ziens!

permacultuur-cursus-puur-permacultuur

De Permacultuur opleiding als jaarcursus ofwel PDC

Wil jij nieuwe mogelijkheden zien in deze tijd van transitie?

De natuur beter begrijpen en met haar meebewegen?

Een netwerk opbouwen vol inspirerende mensen die de wereld mooier maken?

Praktische tips en tricks leren van verschillende professionals? Zodat je het vertrouwen krijgt dat je het zelf kunt doen.

Dan is deze training echt iets voor jou!

In een tijd waarin biodiversiteit in rap tempo afneemt, het klimaat voelbaar verandert en de mens zich van de natuur verwijderd heeft, ontstaat een steeds grotere behoefte om de wereld van morgen op een andere manier vorm te geven. Permacultuur is een holistische ontwerpmethode die ons daar perfect bij helpt. 

De 12 daagse Permacultuur opleiding (Permaculture Design Course, ofwel PDC) is de meest uitgebreide training in Permacultuur.

Je ontwikkelt een zienswijze en praktische skills, die je in staat stellen je leefomgeving en je ideeën op een praktische, duurzame manier vorm te geven. Super inspirerend en vaak... life changing.

Sfeerimpressie van de opleiding

Permacultuur leerstijl

Een cursusdag bij PUUR Permacultuur geeft energie!

Martijn biedt een gestructureerde lesopbouw, duidelijke uitleg en een grote diversiteit aan prikkelende werkvormen. Deze verfrissende afwisseling tussen theorie, excursies, opdrachten en interactie maakt de cursus levendig en betekenisvol. Door de breedte in te gaan krijg je inzicht in Permacultuur als geheel. Daarnaast is er ruimte om je te verdiepen m.b.v. films en boeken die je in digitale vorm mee naar huis krijgt.

Ook ontmoet je verschillende gastdocenten die vanuit hun eigen ervaring en specialisatie de leerstof overbrengen. En door middel van interactieve werkvormen wordt de reeds aanwezige kennis en ervaring van de groepsleden met elkaar gedeeld.

In de Permacultuur opleiding wordt regelmatig samengewerkt met verschillende experts die als gastdocent hun specialisme en ervaring inbrengen. Daarnaast maken we uitstapjes naar inspirerende plekken waar de mensen laten zien hoe ze hun droom in de praktijk hebben gebracht. Ervaring in de praktijk en een “kijkje in de keuken”. Door deze ontmoetingen vorm je een netwerk van duurzame denkers en doeners.

Tijdens de cursus werk je aan een eigen ontwerp of project en aan een ontwerp voor een gegeven locatie. Na afloop van de cursus ben je in staat om de permacultuur principes breed toe te passen op je eigen leven en in je eigen tuin. Voor het volledig ontwerpen van een tuin inclusief beplantingsplan is het noodzakelijk dat je naast de praktische cursusdagen voldoende zelfstudie-uren investeert met het digitale verdiepingsmateriaal dat bij de cursus wordt aangeleverd. Tijdens de cursusdagen kunnen daarover uiteraard volop vragen worden gesteld aan mijzelf en de gastdocenten op locatie. Op deze manier kun je de opleiding zo breed en zo diepgaand maken als je zelf wilt.

Onderaan de pagina vind je reacties van cursisten die deze cursus hebben gedaan. 

Wat deze Permacultuur opleiding bijzonder maakt is dat je met een nieuwe blik gaat kijken naar jouw eigen omgeving en de rol die jij daarin speelt. Door natuurlijke processen te begrijpen en te versterken verrijk je jouw eigen omgeving. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen en de natuur om je heen.
Boer Jan

Een inspirerende leslocatie

De Permacultuur opleiding wordt verzorgd op Boerderij het Schop in Hilvarenbeek. Een ruime en gezellige cursusruimte op een mooie boerderij waar kleinschaligheid en werken met de natuur hoog in het vaandel staan. Het familiebedrijf kenmerkt zich door extensieve veeteelt, biologische streekwinkel, een moestuin en een mooie trainingsruimte. Daarnaast maken we verschillende excursies naar inspirerende Permacultuur Pioniers.

Een investering in jezelf

De investering die je doet om deze opleiding te volgen bedraagt €1295,- Dit is inclusief cursusmateriaal, koffie/thee en een flinke dosis kennis, inspiratie en plezier. Betaling in twee termijnen is mogelijk, neem hiervoor even contact op.

Wanneer je naast deze training ook de online voedselbos cursus wilt volgen, ontvang je 50 euro korting op het totaalbedrag. Deze wordt automatisch verrekend in je winkelwagen. 

Wat onze cursisten zeggen over de Permacultuur opleiding...

Bekijk de verschillende data waarop de Permacultuur opleiding gegeven wordt en kies de cursus die bij je past.

Programma Permacultuur opleiding

De lesdagen zijn steeds van 10:00 tot 17:00. Om de exacte data te bekijken kun je  op de afbeelding van gewenste cursus hierboven klikken.

 • Lesdag 1 Kennismaking, Permacultuur ethiek, de kracht van diversiteit, denken in levende systemen, microklimaten, observatie, sector analyse, zonering
 • Lesdag 2 bodemkunde, bodemverbetering en Permacultuur bibliotheek.
 • Lesdag 3 Verschillende excursies naar inspirerende Permacultuur projecten.
 • Lesdag 4 Permacultuur ontwerp principes, het ontwerpproces van A tot Z en Dragon Dreaming als procesbegeleiding methode.
 • Lesdag 5 Tips van de tuinontwerper, vaste eetbare planten en begeleiding bij het werken aan eigen tuinontwerpen.
 • Lesdag 6 Uitwisselen van eigen ontwerpen, nieuwe economie.
 • Lesdag 7 Ecologisch bouwen. Verschillende excursies waarbij we kennis maken met verschillende bouwmethoden en materialen.
 • Lesdag 8 Permacultuur toepassingen gericht op water (wateropvang, waterzuivering, composttoilet). Sociale Permacultuur (het werk van Joanna Macy), Permacultuur & energie (van Rocketstove tot Tromble wall).
 • Lesdag 9 Permacultuur moestuin. Op bezoek bij een tuinderij.
 • Lesdag 10 Voedselbos excursie met daarin focus op ontwerp, assortiment in voedselbos planten en inzicht in hoe je een voedselbos aanlegt.
 • Lesdag 11 & 12 Eindontwerp op locatie, waarbij we samen werken in teams om datgene dat we geleerd hebben toe te passen in een ontwerp. Feestelijke afsluiting en uitreiking certificaten.
 

Voeg je koptekst hier toe

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0