Wat zijn groenbemesters?

Wat zijn groenbemesters?

Wanneer je eenjarigen en tweejarigen oogst verliest je bodem voedingsstoffen. De plant neemt voeding op uit de bodem met haar wortels en hulp van bodemorganismen. Vervolgens gaat de plant je mond in, met daarbij deze voedingsstoffen. Daarom is het goed om goed voor je grond te zorgen en af en toe voedingsstoffen terug te geven. Dit kan met compost, mulch, lavameel en… met groenbemesters.

Groenbemesters zijn planten die je inzet om de grond te verbeteren en gezond te houden. Ze houden nutriënten vast en voorkomen zo bodemerosie. Ze helpen voorkomen dat er op kale grond planten komen te staan die je daar misschien niet wilt en zijn bovendien een stuk mooier dan kale grond.

Wanneer je je grond weer wilt gebruiken voor kun je de groenbemesters gebruiken om de grond te mulchen of onder de grond te ploegen.

Groenbemesters in het voorjaar en najaar

Voorjaar

Je kunt groenbemesters in het voorjaar al zaaien, dan laat je ze daarna langdurig op je grond staan. Zo kan je grond even rust krijgen, spoelen de nutriënten niet weg en verhoog je de biodiversiteit op dat stuk grond. Op deze manier zet je je groenbemesters optimaal in.  Groenbemesters die je in het voorjaar zou kunnen zaaien zijn bijvoorbeeld afrikaantjes, klavers, lupine en raaigras.

Najaar

Je kunt natuurlijk ook groenbemesters inzaaien na het oogstseizoen. Op deze manier laat je je grond rusten tot het zaaiseizoen en houdt je de voeding vast in de grond tot het voorjaar. Daarna dienen de groenbemesters als mooie mulchlaag tussen de gewassen.

Verschillende redenen om groenbemesters te gebruiken.

  • Stikstofbinding. Planten uit de vlinderbloemenfamilie zijn stikstofbinders. Dit betekent dat deze planten ondergronds symbioses aangaan met wortelknobbelbacteriën, deze bacteriën vangen stikstof uit de lucht en grond en slaan het op in de rhizosfeer (wortelomgeving), vervolgens komt dit ook beschikbaar voor andere planten. Planten die je hier voor in kunt zetten zijn bijvoorbeeld klavers en lupine.
  • Nutriënten vasthouden. Zoals eerder vernoemd voorkomen groenbemesters de uitspoeling van mineralen en nutriënten. Zo ga je bodemerosie tegen. Hier kun je winterrogge, gele mosterd en bladrammenas voor inzetten.
  • Verbetering van bodemstructuur. Door het wortelen van de planten hou je de bodem een luchtige en waterdoorlatende omgeving. Erg gunstig voor de planten die er hierna zullen staan! Luzerne, phacelia en lupine zijn hier erg geschikt voor.
  • Waterhuishouding. Door je grond niet kaal en er groenbemesters op te laten staan kan het stuk grond beter met extreme weersomstandigheden omgaan. Er zal minder snel plasvorming ontstaan, maar de bodem zal ook minder snel uitdrogen.
  • Reiniging van de bodem. Hier kun je bijvoorbeeld afrikaantjes of goudsbloemen voor inzetten. Deze beperken de kans op aaltjes, knolvoet en andere ziektes.
  • Bestuivende insecten aantrekken en biodiversiteit verhogen. Sommige groenbemesters zijn ook belangrijke nectarbronnen voor bestuivende insecten zoals bijen, hommels en vlinders. Phacelia, klaver en boekweit zijn hier bijvoorbeeld ideaal voor.
wortelknobbelbacterie groenbemester
Wortelknobbelbacteriën
wortels groenbemesters
Illustratie van de wortels van verschillende groenbemesters

Verschillende soorten groenbemesters

Je kunt verschillende groenbemesters inzetten, allemaal met verschillende redenen. Tijdens het kiezen van de juiste groenbemester gaat het er dus maar net om welk doel je wilt bereiken. Je kunt ook een diversiteit aan groenbemesters inzetten om meerdere doelen te bereiken en de biodiversiteit te verhogen.

Phacelia

Phacelia is in staat om de bodemstructuur te verbeteren en daarnaast razendpopulair bij insecten. De plant wordt ook wel ‘bijenvoer’ of ‘bijenbrood’ genoemd.

phacelia

Lupine

Lupinen zijn vlinderbloemigen en fixeren dus stikstof in de bodem. Dit wordt beschikbaar gesteld voor omringende planten of voor planten die hier kater zullen groeien. Daarnaast zijn het prachtige bloemen en populair bij insecten.

lupine

Klavers

Klavers zijn net als lupinen vlinderbloemigen en fixeren dus stikstof. Daarnaast is het een mooie inheemse plant die veel omstandigheden goed kan verdragen en een goede bijenlokker.

rode klaver

Afrikaantjes

Deze prachtige bloemen reinigen de grond en bevatten in de wortels een stofje waar aaltjes van doodgaan. Dit beschermt dus de toekomstige planten die hier zullen staan. Daarnaast verbeteren ze de structuur in je bodem en zijn het mooie bloemen om naar te kijken.

afrikaantjes

Boekweit

Boekweit zaai je in het voorjaar of in de zomer. Het is een graansoort die vroeger veel gebruikt wordt, maar tegenwoordig niet meer vaak. Je zou hem hier dus eventueel ook voor kunnen oogsten. De plant kan een mooie boost geven aan de biodiversiteit op je grond en lokt insecten.

boekweit

Luzerne

Ja hoor.. Nog een plant uit de vlinderbloemfamilie! De luzerne, ook deze plant bindt stikstof dus. De bloemen hebben wat weg van klaverbloemen. Deze plant is ook bekend als veevoer en zou hier ook eventueel voor geoogst kunnen worden. De kiemplantjes hiervan staan bekend als alfalfa.

luzerne

Winterrogge

Winterrogge is een groenbemester die je in oktober – november nog kunt inzetten op je grond en zal in de winter een mooi groen veldje van je grond maken. Het is ideaal om bodemerosie tegen te gaan. Daarnaast is het natuurlijk leuk om in de winter nog wat groens in je tuin te zien.

winterrogge

Gele mosterd

Gele mosterd is een mooie groenbemester voor het verbetern van je bodemstructuur. De plant is eetbaar en je kunt de mosterdzaden eventueel oogsten om mosterd te maken. Deze plant sterft in de herfst af waarna je het kunt mulchen op je grond, het zal snel genoeg verteren, je kunt het eventueel in stukjes knippen om dit sneller te laten gaan. Ook deze plant is erg goed voor de structuur van je bodem/

gele mosterd
een permacultuur cursus is een beleving

Waarom een cursus volgen bij PUUR Permacultuur?

  • De wereld van morgen creeeren we vandaag. Laten we er een mooie wereld van maken!
  • Elke cursusdag geeft energie. Een vonk die je aanzet om je dromen te leven.
  • Ontwikkel een netwerk van duurzame denkers en doeners.
  • Leer nieuwe skills, ontwikkel een nieuwe zienswijze. Zet concrete stappen.
  • Wat je leert kun je direct toepassen.
  • Wordt bewuster van wat de natuur te bieden heeft.
  • Verander je omgeving in een paradijs.

Relevante blogberichten die aansluiten op dit onderwerp

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0