Wat plant je in een voedselbos?

De vraag wordt nog regelmatig gesteld. Wat plant je nou precies in een voedselbos? De vraag is begrijpelijk, want voedselbossen zijn een vrij nieuw concept in Nederland. Dus welke planten zijn er allemaal te vinden in een voedselbos? Vooral appels en peren? Of nog veel meer?

Het antwoord is dat de aanplant van je voedselbos afhankelijk is van het doel van je voedselbos. Wil je een hoogproductief voedselbos? Of wil je culinair voedselbos met veel bijzondere soorten? Misschien wil je juist wel veel met inheemse soorten werken. Ook hangt de aanplant af van je bodemtype en andere factoren in de omgeving.

In dit artikel hoop ik tenminste een kleine indicatie te geven met wat er zowel in een voedselbos kan staan.

Lagen in een voedselbos

In voedselbossen werk je in ”vegetatielagen”. Zo boots je een echt bos na en gebruik je je perceel optimaal, namelijk ook in de hoogte. De Green Deal Voedselbossen stelt zelfs als één van de voorwaarden aan voedselbossen dat er een kruinlaag aanwezig is in combinatie met drie andere lagen. Hieronder laat ik je kennis maken met verschillende plantkeuzes in d verschillende vegetatielagen. Maar voor ik dat doe, laat ik je eerst nog even kennis maken met onze online voedselbos cursus. 

lagen voedselbos

Leer meer in de online voedselbos cursus

In onze online voedselboscursus worden de verschillende vegetatielagen uitgebreid behandeld met leerzame video’s en een interactieve opdracht! Ook vindt je informatiesheets waar nog veel meer interessante soorten beschreven staan die in je voedselbos een plekje kunnen krijgen. Daarnaast worden vele andere aspecten aan het ontwerpen en beheren van voedselbossen uitgebreid behandeld!

Kruinlaag

De kruinlaag wordt beschouwd als een essentiele laag in het voedselbos. De kruinlaag bestaat uit veel notige soorten zoals hicannoten, tamme kastanjes en walnoten. Maar ook suikeresdoorns waar de bekende ”maple syrup” van wordt gemaakt kunnen een plaats vinden in de kruinlaag. Denk ook aan lindes voor het eetbare blad wat bijna zo mals als sla is.

voedselbos walnoot
Zwarte walnoot (Juglans nigra)
voedselbos esdoorn
Suiker esdoorn (Acer saccharum)
kastanje voedselbos
Tamme kastanje (Castanea sativa)

Tussenlaag

De tussenlaag kent een grote variatie en kan uiteraard bestaan uit de bekendere soorten. In de tussenlaag vindt je peren, appels, pruimen en kersen. Maar ook minder bekende soorten zoals de tropisch smakende pawpaw. Ook de vlier kan hier geplant worden om vlierbessen te oogsten of de bloesem voor vlierbloesemsiroop of wijn.

pawpaw voedselbos
Pawpaw (Asimina)
vlier voedselbos
Gewone vlier (Sambucus nigra)
mispel voedselbos
Mispel (Mespilus germanica)

Struiklaag

De struiklaag bestaat uit veel bessensoorten; frambozen, doornloze bramen, aalbessen, zwarte bessen, jostabessen, kruisbessen… noem maar op. Japanse en Chinese kweeperen kunnen ook een hele smakelijke en sierlijke toevoeging zijn aan de struiklaag in het voedselbos.

kruisbes voedselbos
Kruisbessen (Ribes uva-crispa)
Kweepeer voedselbos
hazelaar voedselbos
Hazelaar (Corylus avellana)

Kruidlaag

De kruidlaag wordt vaak later aangeplant wanneer het voedselbos al een paar jaar oud is. Hier vindt je kruiden als daslook, bladvenkel, de eetbare scheuten van de hosta, munt en citroenmellise. Ook komen er op deze laag soorten voor die niet per definitie kruiden zijn. Dit zijn bijvoorbeeld asperges, de eetbare ‘fiddleheads’ van de struisvaren en soms aardbeien.

venkel voedselbos
Bladvenkel (Foeniculum vulgare)
Asperge voedselbos
Asperge scheuten (Asparagus officinalis)
fiddleheads voedselbos
Eetbare struisvaren scheuten (Matteucia struthiopteris)

Klimlaag

Dit zijn planten die tegen bomen en struiken op klimmen. Ook kun je deze uiteraard tegen hekjes en rekken laten groeien. Deze laag kent klimmers als hop, waar bier en thee mee gemaakt kan worden, de smakelijke chocoladerank en kiwibessen.

Hop voedselbos
Hop (Humulus lupus)
Kiwibes voedselbos
Kiwibessen (Actinidia arguta)

Wijkers

Wijkers zijn vaak inheemse planten die je aanplant om de successie in je voedselbos te versnellen. Zo vorm je je perceel sneller om naar een zelfregulerend bosecosysteem. Om meer over wijkers te leren kun je ons artikel over wijkers en blijvers lezen.

Wil je meer leren?

PUUR Permacultuur biedt naast de online voedselbos cursus ook verschillende Live cursussen. Deze cursussen staan bekend de levendigheid waarmee je leert. Praktisch toepasbaar en bekrachtigend dragen deze cursussen bij aan het vorm geven van jouw dromen. Wil je meer weten, bekijk dan hieronder ons complete cursusoverzicht.

Leuk als je erbij bent!

Relevante blogberichten die aansluiten op dit onderwerp

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0