Wat plant je in een voedselbos?
De vraag wordt nog regelmatig gesteld. Wat plant je nou precies in een voedselbos? De vraag is begrijpelijk, want voedselbossen zijn een vrij nieuw concept in Nederland. Dus welke planten zijn er allemaal te vinden in een voedselbos? Vooral appels en peren? Of nog veel meer?
Het antwoord is dat de aanplant van je voedselbos afhankelijk is van het doel van je voedselbos. Wil je een hoogproductief voedselbos? Of wil je culinair voedselbos met veel bijzondere soorten? Misschien wil je juist wel veel met inheemse soorten werken. Ook hangt de aanplant af van je bodemtype en andere factoren in de omgeving.
In dit artikel hoop ik tenminste een kleine indicatie te geven met wat er zowel in een voedselbos kan staan.
Lagen in een voedselbos
In voedselbossen werk je in ”vegetatielagen”. Zo boots je een echt bos na en gebruik je je perceel optimaal, namelijk ook in de hoogte. De Green Deal Voedselbossen stelt zelfs als één van de voorwaarden aan voedselbossen dat er een kruinlaag aanwezig is in combinatie met drie andere lagen. Hieronder laat ik je kennis maken met verschillende plantkeuzes in d verschillende vegetatielagen. Maar voor ik dat doe, laat ik je eerst nog even kennis maken met onze online voedselbos cursus.
Leer meer in de online voedselbos cursus
In onze online voedselboscursus worden de verschillende vegetatielagen uitgebreid behandeld met leerzame video’s en een interactieve opdracht! Ook vindt je informatiesheets waar nog veel meer interessante soorten beschreven staan die in je voedselbos een plekje kunnen krijgen. Daarnaast worden vele andere aspecten aan het ontwerpen en beheren van voedselbossen uitgebreid behandeld!
Kruinlaag
De kruinlaag wordt beschouwd als een essentiele laag in het voedselbos. De kruinlaag bestaat uit veel notige soorten zoals hicannoten, tamme kastanjes en walnoten. Maar ook suikeresdoorns waar de bekende ”maple syrup” van wordt gemaakt kunnen een plaats vinden in de kruinlaag. Denk ook aan lindes voor het eetbare blad wat bijna zo mals als sla is.
Tussenlaag
De tussenlaag kent een grote variatie en kan uiteraard bestaan uit de bekendere soorten. In de tussenlaag vindt je peren, appels, pruimen en kersen. Maar ook minder bekende soorten zoals de tropisch smakende pawpaw. Ook de vlier kan hier geplant worden om vlierbessen te oogsten of de bloesem voor vlierbloesemsiroop of wijn.
Struiklaag
De struiklaag bestaat uit veel bessensoorten; frambozen, doornloze bramen, aalbessen, zwarte bessen, jostabessen, kruisbessen… noem maar op. Japanse en Chinese kweeperen kunnen ook een hele smakelijke en sierlijke toevoeging zijn aan de struiklaag in het voedselbos.
Kruidlaag
De kruidlaag wordt vaak later aangeplant wanneer het voedselbos al een paar jaar oud is. Hier vindt je kruiden als daslook, bladvenkel, de eetbare scheuten van de hosta, munt en citroenmellise. Ook komen er op deze laag soorten voor die niet per definitie kruiden zijn. Dit zijn bijvoorbeeld asperges, de eetbare ‘fiddleheads’ van de struisvaren en soms aardbeien.
Klimlaag
Dit zijn planten die tegen bomen en struiken op klimmen. Ook kun je deze uiteraard tegen hekjes en rekken laten groeien. Deze laag kent klimmers als hop, waar bier en thee mee gemaakt kan worden, de smakelijke chocoladerank en kiwibessen.
Wijkers
Wijkers zijn vaak inheemse planten die je aanplant om de successie in je voedselbos te versnellen. Zo vorm je je perceel sneller om naar een zelfregulerend bosecosysteem. Om meer over wijkers te leren kun je ons artikel over wijkers en blijvers lezen.
Wil je meer leren?
PUUR Permacultuur biedt naast de online voedselbos cursus ook verschillende Live cursussen. Deze cursussen staan bekend de levendigheid waarmee je leert. Praktisch toepasbaar en bekrachtigend dragen deze cursussen bij aan het vorm geven van jouw dromen. Wil je meer weten, bekijk dan hieronder ons complete cursusoverzicht.
Leuk als je erbij bent!
Relevante blogberichten die aansluiten op dit onderwerp
Hoe begin je een voedselbos?
Hoe begin je een voedselbos? Waarmee kun je het best starten? Dit artikel bevat een groot aanbod aan tips om te beginnen!
Biodiversiteit zorgt voor veerkracht in het voedselbos
Wist je dat de hoge biodiversiteit van een voedselbos zorgt voor veerkracht? Zo wordt je een een luie voedselbos boer!
Wat is agroforestry?
Wat is Agroforestry, het inzetten van bomen in de landbouw. Lees hier meer over de verschillende methodes. Tijd om bomen te planten!
Voedselbos subsidies
Op zoek naar voedselbos subsidies? Lees hier over de diverse subsidies in Nederland en Vlaanderen voor jouw voedselbos!
Culinaire voedselbos planten – top 5
Een voedselbos zit vol eetbare planten, sommige met hoge culinaire waarde, welke voedselbos plant kan mensen verrassen in een restaurant
Voedselbos een jaar na aanplant
Het voedselbos een jaar na aanplant, hoe ziet dat eruit? Voedselbos