Wat is mulchen?

Mulchen… misschien heb je het woord al weleens langs horen komen. Maar wat is het nou eigenlijk?

Mulch is simpelweg het aanbrengen van een bodembedekkende laag organisch materiaal, dit kunnen houtsnippers, zaagsel, stro, grind en nog veel meer materialen zijn, zolang het de grond maar bedekt.

Een ontzettend eenvoudige techniek die in bijna iedere tuin nuttig kan zijn!

Waarom mulchen in je tuin?

Het aanbrengen van een laag mulch in de tuin heeft ontzettend veel waarde. Zo bedekt het de open grond tussen je planten in, onkruid kan hierdoor minder snel een kans krijgen.

Ook groenbemesters kunnen hier voor gebruikt worden.

Maar het is ook nog eens ontzettend gezond voor je bodem! Gebruik vooral lekker veel organisch materiaal als mulch. Dit organische materiaal zal namelijk afgebroken worden, dit wordt gedaan door talloze verschillende organismen die in je grond vertoeven. Denk hierbij aan wormen, pissebedden, bacteriën, schimmels en nog veel meer verschillende levensvormen.

De mulchlaag zorgt dus voor een levende bodem. Terwijl al dit leven druk bezig is met je mulch, wordt de bodem luchtiger, dit komt door alle verschillende processen die gaande zijn in je grond. Planten kunnen een stuk makkelijker wortelen in een luchtige bodem, heel erg aan te raden wanneer je werkt met zware klei!

Ook kan een laag mulch helpen het bodemleven te stimuleren, zodat organisch materiaal dat normaal langzaam verteerd (zoals dennennaalden en eikenbladeren) sneller verteerd, zo kunnen je planten weer sneller die nutriënten hieruit nuttigen!

Een van de nadelen van mulchen kan zijn dat er slakken op af komen. Het verhogen van biodiversiteit op je terrein is daarom belangrijk, slakken worden namelijk gegeten door vogels, amfibieën, egels en nog veel meer mogelijke tuinbewoners.

Verschillende materialen om mee te mulchen

Er zijn vele verschillende materialen die gebruikt kunnen worden om mee te mulchen, zo zou je gemaaid gras, snoeiafval, zaagafval, bladafval of compost kunnen gebruiken om te mulchen, al dit materiaal kun je uit eigen tuin halen, zo sluit je cirkels in je terrein af.

Ook zou je met verschillende lagen organisch materiaal een lasagne-tuin of hügelbed kunnen ontwerpen. Dit is weer een hele eigen manier van mulchen.

Op sommige terreinen, vlakbij de zee, wordt zelfs zeewier ingezet als mulch.

mulchen mulch aardbei
Aardbeiplant omring met houtsnipper mulch

Het kan natuurlijk ook zijn dat je op je terrein niet aan genoeg mulchmateriaal kan komen om je tuin te vullen. Je zou in dit geval ook stro bij een boer kunnen halen (natte stro is vaak erg goedkoop meenemen). Je zou ook cacaodoppen of bosstrooisel kunnen inslaan.

Op de paden zou je kunnen mulchen met houtsnippers, dit blijft langer liggen maar heeft dezelfde voordelen voor je bodemleven als ander mulchmateriaal.

wat is mulch
Mulch van houtsnippers
Mulchen stro
Mulch van stro
mulch maaiafval
Mulch van maaiafval
Meer leren over de bodem in je tuin?

Ontdek in de diverse permacultuur cursussen wat er allemaal gebeurt in de bodem, waarom dit belangrijk is en hoe je de bodem kunt verbeteren.

Mulchen, composteren, wormencompost worden bijvoorbeeld allemaal in de moestuincursus behandelt, maar ook in de andere cursussen wordt bodemverbetering behandelt. 

Klik op de knop voor een volledig cursusoverzicht.

bodem cursus permacultuur

Mulchen in je voedselbos of bostuin

Wanneer het over mulchen gaat hebben mensen het vaak over moestuinen en siertuinen. Maar ook in een voedselbos of bostuin kan gebruik gemaakt worden van mulch. Zo zou je een mulchlaag rondom de bomen en struiken kunnen aanleggen. Maar je kan het proces ook nog natuurlijker maken wanneer je werkt met een voedselbos. In een bos-ecosysteem gaat er zich snel genoeg een laag aan organisch materiaal vormen. Vallend bladmateriaal, afbrekende takken, kruiden die doodgaan en nog vele andere natuurlijke processen zorgen ervoor dat een steeds dikkere laag organisch materiaal begint te ontstaan. Wanneer je een mulch laag natuurlijk laat ontstaan zou je bijvoorbeeld wel een pad van bosstrooisel kunnen aanleggen, dit bevordert het bodemleven onder en rondom het pad en houdt tegen dat het pad met kruiden overgroeid. Nog mooier is om te werken met wijkers en blijvers.

mulch voedselbos
Natuurlijk ontstaande mulchlaag

Relevante blogberichten die aansluiten op dit onderwerp

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0