Permacultuur principe 9. Gebruik kleine en trage oplossingen

Gebruik kleine en trage oplossingen

Bij ontwerpprincipe 1 , observatie gaf ik de volgende voorbeelden: “Stel je voor… heb je net je nieuwe tuin op de schop genomen, blijkt een paar maanden later dat de plek waar je jouw fruitbomen hebt geplant veel te nat is, waardoor de plantwortels stikken en je de nieuwe bomen weg ziet kwijnen. Of je terras ligt op de plek waar in de zomer de zon wel scheen, maar je nu het herfst is niet meer in de zon kunt zitten.” Deze voorbeelden gelden ook bij dit ontwerpprincipe, waarbij we kleine en trage oplossingen en veranderingen teweeg brengen, zodat we met de terugkoppeling van deze observatie weer verder kunnen werken

Mensen willen graag vorm geven aan hun leefomgeving. Wanneer we dit stap voor stap doen en ondertussen goed kijken naar wat er van nature wil ontstaan, kunnen we hierin meebewegen.  Zo zorgen we ervoor dat we op een duurzame manier vorm kunnen geven aan onze leefomgeving.

Community Supported Agriculture

Met kleine oplossingen bedoelen we ook lokale oplossingen. Stadslandbouw is een mooi voorbeeld van een lokale manier om voedsel te produceren. CSA ofwel Community Supported Agriculture is een nieuwe ontwikkeling die flink in opkomst is en waarbij mensen samenwerken op een duurzame manier voedsel te produceren. De klanten kopen van te voren een aandeel van de oogst en verenigen zich in een coöperatie, de boer is zich zeker van inkomsten en kweekt naar de wensen van de coöperatie. Wanneer deze voedselproductie ook volgens de overige Permacultuur ontwerpprincipes wordt vormgegeven ontstaat er helemaal een duurzaam systeem. Voorbeelden van CSA’s zijn bijvoorbeeld LOCO tuinenDe Voedselketen en Wortels in Breda.

Lokale economie

Een ander voorbeeld van kleinschaligheid is het alternatieve geldsysteem LETS(Local Exchange Trading System). In feite een ruilkring die goederen en diensten uitwisselt tegen een lokale munteenheid of wederdienst. The “Bristol Pound” is daar een succesvol voorbeeld van.

Ook in onze voedselbehoefte kunnen we andere keuzes maken gericht op de toekomst. Het aanplanten van tamme kastanjes zorgt voor een gestage voorziening in onze koolhydraten behoefte op de langere termijn. Nu steeds meer mensen allergische reacties vertonen voor gluten en vervangers voor granen steeds belangrijker worden biedt de teelt van kastanjes een passende oplossing die op kleine schaal kan worden uitgevoerd. Kastanje teelt als polycultuur in voedselbossen, maar ook als goede keuze bij nieuwe aanplant in dorpen en steden. Het is een keuze die blijk geeft van een visie op de lange termijn en een voedselvoorziening die generaties lang meegaat. Daarnaast ook de bodem verrijkt i.p.v. verarmt. Een trage oplossing i.p.v. een kortzichtige, haastige, niet duurzame oplossing.

Hoe meer we op lokale schaal kunnen handelen hoe meer we samen zelfvoorzienend kunnen zijn. Samenwerken op kleine schaal zorgt voor een sterk, veerkrachtig netwerk met nuttige verbindingen.

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0