Permacultuur ontwerpprincipes overzicht

Wat zijn de Permacultuur ontwerpprincipes en wat kun je ermee?

Permacultuur is een ontwerpmethode voor duurzame systemen. Afkomstig van de woorden Permanente (agri) cultuur. Je ziet dus vaak dat Permacultuur gebruikt wordt om tuinen en landbouwmodellen te ontwerpen, maar je kunt de ontwerpprincipes ook gebruiken om je leven vorm te geven en toe te passen op het ontwerpen van je huis, je bedrijf, je maaltijd, je kleding en de manier waarop je in het leven staat. De ontwerpprincipes zijn richtlijnen van waaruit je duurzame beslissingen kunt nemen. Beslissingen die ervoor zorgen dat je je ecologische voetafdruk verkleint en je ontwerp functioneler en rendabeler maakt terwijl je samenwerkt met de natuur.

De 12 ontwerpprincipes zijn logische, voor de hand liggende ontwerpregels die gemakkelijk toepasbaar zijn. Toch… hoe logisch ze ook lijken, ze worden in onze huidige maatschappij nog niet vaak toegepast. Dat zie je wanneer je gaat observeren en ontwerpen gaat toetsen aan deze ontwerpprincipes.

De 12 ontwerpprincipes op een rijtje

In het midden van de cirkel staan de drie grondgedachten van Permacultuur weergegeven. Zorg voor elkaar, zorg voor de aarde en samen delen. Deze grondgedachten komen in zekere mate overeen met het MVO gedachtengoed (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). De buitenste ring staat voor de 12 Permacultuur ontwerpprincipes. Hieronder zie je een opsomming van de principes. Door op de ontwerpprincipes te klikken krijg je uitgebreide informatie over dat ontwerpprincipe met voorbeelden, zodat het duidelijk voor je wordt hoe je het toe kunt passen.

Een duurzame kijk op de wereld

Permacultuur ontwerpprincipes vormen een manier van kijken en handelen. Een manier van leven die zich ontwikkelt naarmate je ermee gewend raakt. Lees ze maar eens door, zie hoe logisch ze zijn en ga er daarna mee aan de slag om te zien waar en wanneer je ze toe kunt passen en ook waar je ze in jouw omgeving toegepast ziet worden of waar ze juist ontbreken. Op die manier leer je te kijken door de “Permacultuur bril” en ontwikkel je een duurzame kijk op jouw omgeving, waardoor je steeds nieuwe mogelijkheden en kansen ziet.

Je ziet de Permacultuur principes ook terug in Blue EconomyCradle to Cradle ontwerp en verschillende Transitie projecten zoals Schoon gewoon en Buurtzorg  en vernieuwende woonprojecten zoals Aardehuis in Olst en Groene Mient in Den Haag.

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0