Oogst uit het voedselbos

Er valt veel oogst uit een voedselbos te halen, appels, bessen, noten, kruiden en ga zo maar door. Maar wist je dat er nog veel meer oogst uit een voedselbos valt te halen dan voedsel? Zo kun je bijvoorbeeld community oogsten, maar ook waterhuishouding en koolstofdioxide.

Meer leren over voedselbossen?

Zie je al die mooie en lekkere oogst uit het voedselbos wel zitten? Misschien heb je wel interesse om meer te leren over het ontwerpen en beheren van een voedselbos, of wellicht heb je meer interesse in de oogst uit een moestuin of een ander permacultuur ontwerp?

Misschien is een van de PUUR Permacultuur cursussen wel iets voor jou. We bieden diverse cursussen over voedselbossen, moestuinen en permacultuur. Klik hieronder om het cursusoverzicht te bekijken.

Voedsel uit het voedselbos

Zoals het woord al aangeeft valt er enorm veel verschillend voedsel te oogsten uit voedselbossen, denk hierbij bijvoorbeeld aan appels, peren, kersen, kruisbessen, aalbessen, hazelnoten en nog veel meer smakelijke soorten die je ook in de supermarkt kunt vinden. Maar ook zou je verschillende minder bekende soorten uit je Nederlandse voedselbos, denk aan de tropische pawpaw, hicannoten, Japanse wijnbessen en nog veel meer. De verschillende lagen in het voedselbossen bieden een gevarieerd spectrum aan voedsel; fruit, groenten, noten, kruiden, eetbare bloemen en knollen. Je zou zelfs je voedselbos kunnen inzetten om zelf eetbare of medicinale paddenstoelen te kweken.

Lees dit artikel als je interesse hebt in de culinaire mogelijkheden die een voedselbos zou kunnen bieden.

Productie van bouwstoffen en verfstoffen

Je zou een voedselbos ook gedeeltelijk in kunnen zetten voor houtproductie, je zou bijvoorbeeld wijkers kunnen plaatsen die goed hout opleveren. Ook wilgen kunnen in het voedselbos ingezet worden om takken te oogsten, de wilg doet het echter niet super als wijker. Verschillende planten leveren ook verfstoffen op, walnotenschillen kun je bijvoorbeeld gebruiken om bruine verf mee te maken, overrijp rood fruit voor rode verf en de as van hout kun je weer gebruiken voor grijstinten.

Medicinale planten

De natuur barst van de medicijnen, je vindt ze in kruiden, schimmels, bacteriën en bomen. Je zou in je voedselbos ook diverse medicinale kruiden kunnen planten. Sommige medicinale planten zullen zelfs uit zichzelf opkomen, zoals brandnetel, paardenbloem en zevenblad.

Verbinding met de natuur als oogst

Wanneer je wandelt door de natuur voelt dat goed, je voelt je verbonden… sta hier eens bij stil. Luister naar de wind, het gezoem van insecten en het gefluit van de vogels, voel je voeten rusten op de aarde.

De wetenschap roept het al jaren, het is goed voor ons om tijd in de natuur door te brengen. Het verbetert onze weerstand en verlaagt onze stresslevels. Mensen die veel tijd spenderen in de natuur slapen vaak beter en de zon op je knar is natuurlijk een bom vol vitamine D.. en dat allemaal gratis! Zelfs is gebleken dat mensen die uitzicht hebben op bomen vanuit het ziekenhuis gemiddeld sneller herstellen. Ook heeft onderzoek aangetoond dat mensen beter voor zichzelf en hun omgeving zorgen wanneer ze regelmatig zorg dragen voor natuur en dier.

Al met al, voedselbossen maken de omgeving groener, ze bieden een plek van verbondenheid en rust, een plek om even in de natuur te zijn.

Community

Verbinding met de natuur dus… maar wist je dat voedselbossen ook zorgen voor verbinding met elkaar?

In steeds meer wijken vind je gemeenschappelijke voedselbossen en permacultuur tuinen. Vaak worden deze plekken bijgehouden door vrijwilligers uit de wijk. Ook bestaan er initiatieven waar buurtbewoners gratis of voor een klein bedrag samen kunnen komen in het voedselbos om hier te oogsten en te smullen. 

Plekken van samenkomst worden vaak zelfs meegenomen in het ontwerp van voedselbossen, denk aan picknickbankjes, pizza ovens van leem, open plekken voor vergaderingen of buiten-yoga, ga zo maar door.

Voedselbossen bieden een mooie groene omgeving in wijken en dorpen om samen te komen en te genieten, ze bieden community. Dit gevoel van community maakt wijken sterker en veerkrachtiger, het verbetert de gemoedstoestand van de buurtbewoners en verlaagt de criminaliteit.

Puur Permacultuur heeft ook bijgedragen aan verschillende community vormende projecten zoals de Plukroute, welk bijgehouden wordt door buurtbewoners. Ook voedselbos Lage Mierde is een burgerinitiatief waar Puur Permacultuur trots aan mee heeft gewerkt.

Hogere biodiversiteit

Voedselbossen verbeteren de biodiversiteit. Benieuwd hoe dit zit?

Lees dan ons artikel over de biodiversiteit in voedselbossen!

Waterhuishouding

Er is een globaal probleem met waterhuishouding, verschillende plekken komen zoetwater te kort en gaan door lange periodes van droogte heen, dat terwijl andere gebieden overstromen van extreme regen en hogere waterstanden. Voedselbossen bieden een oplossing voor zowel verwoestijning als extreme regenval. Zo wordt al het regen opgevangen door de planten en bomen, waar het vervolgens gezuiverd wordt. Waar normaal de mineralen weggespoeld worden tijdens heftige regen wordt in het voedselbos het gros van water al opgevangen door bomen en struiken, zo slaat je bodem ook niet dicht. 

Daarnaast houden de wortels water vast waardoor de bodem enigszins vochtig blijft, dit water wordt uiteindelijk verdampt en komt in de atmosfeer terecht zo houdt het systeem zichzelf vochtig.

Voedselbossen zijn dus een prachtig voorbeeld van klimaatadaptie!

Koolstofbinding

CO2, klimaatverandering, fossiele brandstoffen, planten zetten co2 om in zuurstof, koolstof binden (planten die co2 opslaan in de bodem), voedselbossen maar ook andere vormen van agroforestry en koolstofbewuste landbouw.

Koolstofdioxide, CO2, je hebt deze woorden vast weleens horen vallen op het nieuws of tijdens een debat. CO2 is een van de hoofdveroorzakers van klimaatverandering.

Gelukkig bestaan er hele mooie CO2-filters, die filters kunnen CO2 uit de lucht scheppen en dit omzetten in zuurstof, wat wij dan vervolgens gewoon kunnen ademen, deze filters zijn natuurlijk bomen, en deze manier van filteren heet fotosynthese. Bomen houden onze lucht schoon, helaas hebben we te maken met wereldwijde ontbossing, we raken steeds meer bomen kwijt.

Naast fotosynthese kunnen bomen ook CO2 binden, ze vangen het uit de lucht en slaan het op in de bodem. Al met al hebben we ze broodnodig die bomen, ze helpen ons klimaatdoelen en biodiversiteitsdoelen bereiken, voedselbossen zijn een fantastische manier om bomen te planten en toch productieve natuur te behouden, zo kunnen we elkaar voeden op een klimaatvriendelijke en ecologische wijze. Samen met de andere vormen van agroforestry is het een manier van koolstofbewuste landbouw.

 

Relevante blogberichten die aansluiten op dit onderwerp

Sfeerbeelden voedselbos

Sfeerbeelden uit het voedselbos

In deze dronevideo, gemaakt door Martijn, krijg je een unieke blik op het voedselbos van Klein Dongen, dat de afgelopen vier jaar flink gegroeid is. Vanaf boven zie je duidelijk hoe deze plek zich heeft ontwikkeld van een jonge aanplant naar een beginnend voedselbos, fruitgaard en notengaard. In 2021 hebben we dit project van 5 hectare aangeplant.

Lees verder »

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0