Organisaties leren natuurlijk te organiseren

In dit blogartikel neemt Evie je mee in het gedachtegoed van Natuurlijk! Organiseren. De tijd van racen en keihard knallen om de aandeelhouders van organisaties tevreden te stellen is aan zijn eind aan het komen.
Cijfers van ziekteverzuim, burn-out en depressies zijn nog nooit zo hoog geweest. De mens zit aan de top van hun presteren, als je het economisch gezien bekijkt. Op sociaal en natuurlijk gebied lang nog niet. We lijken een beetje uit balans. Hoe breng je in tijden van crisis échte zichtbare verandering aan in je bedrijf? Je wil tenslotte toch toekomstbestendig zijn en de wereld een beetje mooier achterlaten dan dat je hem hebt aangetroffen? Evie ziet dat de wereld iets anders nodig heeft.
Volg de wetten van de natuur
Inspirator Jan Wognum schreef er samen met zijn vrouw Jeannette een aantal jaar geleden een boek over. Hoe zou het zijn als je organisaties zou laten werken volgens de wetten van de natuur? Evie en Jan werken al jarenlang samen om organisaties op deze manier te inspireren en verbeteren. Dit doen zij onder het label Natuurlijk! Organiseren.
Natuurlijk! zet vol overgave in op het helpen van organisaties om duurzaam en uiteindelijk zelfs regeneratief te worden. Dit vinden wij belangrijk omdat de huidige samenleving en aarde in een staat van degeneratie verkeert. Van degeneratie naar regeneratie dus. In de natuur gebeurt regeneratie vanzelf en daar kunnen wij mensen en organisaties van leren.
Duurzaam ondernemen
Duurzaam ondernemen is geen passieve activiteit. Het betekent actief deelnemen aan en zaken doen op een manier die financieel, ecologisch en maatschappelijk rentmeesterschap bevordert. Het is het verminderen van risico’s, het ontdekken van kansen en het creëren van lange termijn waarde voor alle belanghebbenden.
Uitgangspunt is systemisch denken; in de natuur verloopt alles via kringloopsystemen. De natuurwetten zijn zodanig dat alles wat er gebeurt meer oplevert dan dat dit het totale systeem kost. Zo ontstaat er vernieuwing, herstel en groei. Natuurlijk! wil graag de vonk zijn om organisaties enthousiast te maken om te verduurzamen en bij te dragen aan regeneratie.
Ontdekken door te spelen
Door organisaties mee te nemen in het permacultuur gedachtegoed leert een organisatie op een andere manier kijken. Zie het als het opzetten van een duikbril in de onderwaterwereld. Er komt een extra dimensie bij. Als je met deze bril naar de strategie, missie en visie van de organisatie gaat kijken, dan ontstaan er nieuwe inzichten op de huidige bedrijfsvoering.
In een 2 daags programma nemen Jan en Evie management teams of ketenteams mee in het gedachtegoed en bouwen zij op een speelse en natuurlijke wijze aan een toekomstbeeld voor de toekomstbestendige organisatie. Ook bouwt het team aan een roadmap om naar de wenselijke situatie te komen.
Echte verandering start bij de mens
In elk verander- of innovatietraject betrekken zij mens, proces en product vanuit de inhoud om vervolgens tot een transparante strategie te komen die gedragen wordt binnen de organisatie.
We geloven erin dat iedereen talent heeft en dat het juist nu van belang is om alle kwaliteiten in je team optimaal in te zetten. Pas dan gaat de organisatie floreren.
Echte verandering start bij verandering van je eigen gedrag. Dit start natuurlijk eerst bij je eigen omgeving. Zo heeft Jan zijn eigen tuin ontworpen als voedselbos en heeft zijn vrouw zich verdiept in gezonde voeding. Evie is actief als Herenboer en heeft haar eigen tuin als eetbare tuin laten ontwerpen.
“Het is heerlijk om te zien hoe regeneratieve processen dichtbij huis werken. De wormen maken compost, met de desemcultuur bak ik mijn eigen broden. Het geeft veel voldoening om van basis grondstoffen met natuurlijke processen te werken.”
Volg Evie en Jan ook op social media!
Of neem een kijkje op één van de websites
Wat heeft de opleiding bij Puur Permacultuur me gebracht?
Evie volgde de jaaropleiding in 2022-2023. Alles in haar lichaam roept dat ze buiten wil zijn, in de natuur, met mensen. De natuur voelt fijn. Hier kun je onthaasten, vertragen en voel je dat je weer een klein onderdeel bent van een groter systeem. Dit gevoel wil ik aan anderen overbrengen. Ik belde Martijn Ballemans en vroeg of ik de permacultuur principes ook in mijn eigen bedrijf kan toepassen. “Natuurlijk!” zei Martijn. Daar waar de meeste deelnemers een stuk grond inrichten, maakte ik tekeningen van mijn eigen bedrijf. Gedurende het jaarprogramma ontdekte ik dat ik van nature al met permacultuur principes werk en systemisch naar alles kijk. Wat een zelfvertrouwen geeft dat!
Daar waar ik organisaties help met het concretiseren en visualiseren van hun toekomstbeelden, nam ik hier tijdens het jaarprogramma tijd voor mijn eigen bedrijf. Martijn is een super fijne, eerlijke en pure jongen. Zonder oordeel en met fijne energie deelt hij zijn kennis over Permacultuur. Naast dat hij dat in de training op een mooie, speelse en interactieve manier geeft, heeft hij ook een digitale online community waarin hij zijn kennis deelt en openstelt voor zijn cursisten. Dit helpt bij de inrichting van jouw droomperceel of tuin, maar in mijn geval voor mij en mijn bedrijf.
Ik merk dat ik op reis ben, met mezelf, met mijn omgeving en met mijn bedrijf. In de 1-op-1’s raakt Martijn in een paar zinnen de kern, op een prettige en constructieve manier. Hiermee creëert hij voedsel voor de hersenpan en daarmee kom ik nog dichter bij mijzelf. Ik heb er het volste vertrouwen in dat ik de komende periode nog meer stappen ga zetten en dat de energie gaat stromen.
Wat oogst je uit een cursus bij PUUR Permacultuur?
- Een groen netwerk vol inspirerende mensen
- Het eigen kunnen maken van de lesstof door interessante praktijkbezoeken
- Advies van professionals
- Leren kijken door een duurzame bril
- Een geïnspireerd gevoel
- Zelfvertrouwen om zelf aan de slag te gaan
Relevante blogberichten die aansluiten op dit onderwerp
Ecologisch wonen bij woongemeenschap Oererf
Samen leven in een duurzame en zelfvoorzienende gemeenschap, een droom voor
Natuurtuinen met oasemeisje
Toen Michelle Scherpenborg in 2023 de online voedselbos cursus deed, veranderde
Hoe ik voedselbosboer ben geworden.
In deze blog neemt voedselbosboer en oud-cursist Dick RIngelberg je mee
Wormenhotel bouwen met de Compostier
Sinds 2014 ontwerpt & bouwt Rowin Snijder met zijn bedrijf Compostier
BlueCity: een plek voor circulair ondernemen
BlueCity, is een werkplek in Rotterdam voor circulaire en duurzame ondernemers, Sabine vertelt je in dit artikel meer over BlueCity
Buitencampus: where science meets nature
Buitencampus is een bedrijf dat opgericht is door oud-cursisten, met als missie, de wetenschap toegankelijker maken met hulp van natuur