Top 10 eetbare bloemen
Bloemen zijn een belangrijk deel van onze cultuur, we geven bloemen aan elkaar om diverse emoties te uiten als liefde, rouw, waardering, vriendschap en troost. We planten graag onze tuin er vol mee en daarbij zijn ze nog eens van groot belang voor de insecten.
Maar wist je dat er ook heel veel smakelijke bloemen zijn. Ik heb hieronder een top 10 met verschillende eetbare bloemen opgesteld. Veel lees plezier en bon apetit.
Daglelie
De daglelie is een prachtige bloem die bekend staat om het feit dat alle bloemen maar 1 dag bloeien. De plant is meerjarig en te kopen in talloze kleuren en variaties!
Maar… wist je dat de bloem eigenlijk ook heel erg smakelijk is? De zoetige smaak zal je verrassen in een frisse salade en fleurt daarnaast je salade enorm op!
Ook zou je de bloemen kunnen vullen met roomkaas, tapenade of een andere lekkernij.
Deze schitterende meerjarige bloem is dus echt een aanwinst voor de eetbare siertuin. De bloem ziet er mooi uit, smaakt lekker en ruikt ook nog eens heerlijk!
Oost-Indische kers
In iedere permacultuur moestuin waar ik ben geweest zie ik hem wel staan… De Oost-Indische kers. En ik begrijp heel goed waarom! De plant houdt slakken op afstand en trekt bladluizen aan (dat scheelt voor je tomaten!).
Maar de plant is ook helemaal eetbaar. De mooie oranje bloemen hebben een pikante smaak en kunnen helpen om wat pit aan een salade of ander gerecht te geven. Ook de bladeren en stelen zijn prima te eten en hebben een vergelijkbare smaak, hier kun je eventueel een pesto mee maken.
De bladeren bloemen zou je zelfs door een stamppot kunnen verwerken. En de bloemknopjes en zaadjes kunnen ingelegd worden om kappertjes te maken.
Rozen
Ze ruiken heerlijk, zien er prachtig uit en… ze smaken ook heel lekker. Rozen zijn eetbare bloemen die een mooie aanwinst in de tuin kunnen zijn. De zoete smaak van rozenblaadjes past prima bij verschillende desserts maar kan bij heel producten een lekkere toevoeging zijn. Denk aan: ciders, wijnen, rozenthee, rozenwater, jam, confituur, cocktails. Je zou mogelijk ook rozenolie kunnen maken of rozenblad kunnen toevoegen aan honing voor een kleine extra. Rozenblad zou volgens traditionele volksgeneeskunde moeten werken als moodlifter.
Maar het rozenblad is niet het enige wat eetbaar is… Ook hhet blad en de bloemknoppen (erg intens van smaak) kunnen gegeten worden. En vergeet ook zeker niet de rozenbottels, barstend van de vitamine C.
Let er wel op: veel rozen uit tuincentra en boeketten zijn niet eetbaar, het gaat hier vaak om vrij fragiele soorten waar veel pesticiden voor worden gebruikt.
Mocht je rozen in de tuin willen is het aan te raden om voor inheemse soorten te kiezen zoals de egelantier of hondsroos, deze soorten zijn vaak niet afhankelijk van pesticiden en kunstmest en vergroten de natuurwaarde in je tuin enorm.
Goudsbloem
Goudsbloem is een populaire bloem in veel tuinen. Deze feloranje eenjarige is een waardplant voor een groot scala aan motten, nachtvlinders en dagvlinders. De bloem is erg makkelijk te onderhouden en groeit ook regelmatig in bermen en langs wegen.
Daarnaast is de goudsbloem ook prima te eten, het wordt gebruikt in soepen en thee en heeft een kruidige smaak. Vroeger werden goudsboemen gebruikt als vervalsing van saffraan. De feloranje kleur van deze bloem kan in recepten ook dienen als een natuurlijke kleurstof.
Paardenbloem
De paardenbloem kennen we natuurlijk allemaal. Grasvelden staan soms vol met de gele bloemen of met de iconische ”blaasbloemen”. Alhoewel niet door alle tuiniers gewaardeerd wordt is het toch een erg nuttige plant die een gezonde voedingsbron is voor veel grazers en een nectarbron voor veel insecten zoals de dagpauwoog maar ook hommels, zweefvliegen en kevers.
Maar voor ons kan het ook een interessant voedingsbron zijn 😉 De bladeren zijn eetbaar en rijk aan mineralen en vitaminen, prima voor in een salade of om te koken als spinazie. De bloemen hebben een zoete smaak en zijn geheel eetbaar. Je kunt ontzettend creatief zijn met deze bloemen, zo kun je ze paneren om vervolgens te frituren, koken tot een zoete siroop of jam. Je kunt ook thee maken met de bloemen, deze zou bevorderend moeten werken voor de spijsvertering.
Bieslookbloemen
Bieslook kennen we allemaal wel natuurlijk. Maar wat soms minder bekend is over de bieslook is dat de bloemen net zo eetbaar (en net zo lekker) zijn als de stengels. Net als de stengels hebben de bloemen een ui-achtige smaak. Ze kunnen een mooie garnering zijn voor salades, pasta’s en eiersalades. Je zou de bloemen eventueel ook kunnen verwerken door kruidenboter of een bieslookazijn kunnen maken.
Ik vind de bieslook persoonlijk een erg mooie bloem in de kruidentuin die daarnaast rijk bezocht wordt door bijen en hommels. De bloemen kunnen ook erg mooi zijn voor droogboeketten en worden hier regelmatig ook voor gebruikt.
Viooltjes
Viooltjes zijn een van Nederlands meest verkocht bloemen en zijn verkrijgbaar in eindeloos veel verschillende soorten, maten en kleuren. Het geslacht alleen al kent zo’n 400 soorten.De bloemetjes zijn vrij makkelijk te kweken en doen het goed in de zon en halfschaduw.
Viooltjes worden gebruikt als basis voor parfummetjes en soms zelfs voor snoep. De zoete frisse maar subtiele smaak past bij veel gerecht, de bloemblaadjes kunnen verwerkt worden door salades of gebruikt worden als garnering. Ook zouden de bloemen gesuikerd kunnen worden als een verrassend dessert. Naast de bloemen zijn ook de jonge blaadjes gekookt eetbaar en rijk aan vitaminen.
Vlierbloesem
De vlier is misschien wel mijn persoonlijke favoriet van deze lijst. Het is een struikachtige plant die inheems voorkomt in Nederland. Je kunt ze in de permacultuur een mooi deel laten zijn van eetbare struwelen en hagen.
Vlieren zijn echte biodiversiteit hotspots en trekken veel insecten en vogels aan. Daarnaast is vlierenhout de gastheer van de bijzondere judasoor paddenstoelen.
En naast dat deze biodiversiteitsvergroting natuurlijk fantastisch is voor je tuin of voedselbos zijn de bloemen ook nog eens heel erg lekker! De bloemen kunnen los gegeten worden maar worden vaak gebruikt voor vlierbloesemsiroop, jam en vlierbloesem thee. De bloesem kan zelfs als toevoeging gebruikt worden voor desserts, denk aan vlierbloesembeignets en vlierbloesempannenkoeken.
Madeliefjes
Minstens net zo bekend en veelvoorkomend in Nederland als de paardenbloem is het madeliefje. We hebben er allemaal weleens bloemenkransjes mee gemaakt denkik..
Ook deze bloem is prima om los te eten en wordt door sommige mensen gewoon lekker tussen een sandwich of in een salade gestopt. De bloemknopjes kunnen gebruikt worden om kappertjes mee te maken. De bloemetjes kunnen ook gebruikt worden om een thee mee te zetten, deze thee zou een detox effect moeten hebben.
Dus wanneer je madeliefjes in de tuin hebt kun je ze lekker gaan plukken voor de thee of je boterham. Of je kunt ze laten staan voor de insecten 😉
Longkruid
Lonkruid is een mooie bodembedekkende bloem die ideaal is voor de schaduwplekjes in je tuin! Het is een waardplant voor diverse vlinders en een nectarbron voor bijen. De plant is inheems en kan erg handig zijn om de natuurwaarde in je tuin te verhogen.
De bloemetjes hiervan zijn ook eetbaar en worden als erg gezond en zelfs medicinaal gezien. De bloemen hebben een frisse komkommerachtige smaak en bevatten veel mineralen en vitamines als vitamine B en C, kalium, ijzer, silicium en calcium. Mega gezond dus!
De plant zou ook medicinaal werken als zweetafdrijvend middel bij koorts. In fytotherapie wordt de bloem gebruikt als geneesmiddel voor bronchitis.
Ook de bladeren van de plant zijn eetbaar en kunnen als spinazie gekookt worden. De bladeren en bloemen worden soms verwerkt door smoothies vanwege de frisse smaak en de gezondheidsvoordelen.
Relevante blogberichten die aansluiten op dit onderwerp
Wat is mulchen?
Mulch wordt vaak gebruikt in tuinen, maar wat is mulch precies? Vind hier de juiste informatie om snel in je eigen tuin te mulchen!
Eetbare siertuin planten: top 5
Een prachtige siertuin vol eetbare planten, wat een paradijs! Check hier de top 5 eetbare sierplanten voor jouw eigen tuin
Wat zijn groenbemesters?
Wat zijn groenbemesters? Wanneer je eenjarigen en tweejarigen oogst verliest je
Hoe kan je zelf compost maken
Wat is compost en hoe kun je zelf compost maken. Tips en tricks voor jouw compostvat. composteren kun je leren!
Wat is een bloesemboog?
Hoe ontwerp je een tuin die heel nectar biedt? Door met een bloesemboog te werken natuurlijk! Leer wat een bloesemboog is en ga aan de slag!
Biodiversiteit zorgt voor veerkracht in het voedselbos
Wist je dat de hoge biodiversiteit van een voedselbos zorgt voor veerkracht? Zo wordt je een een luie voedselbos boer!