Duurzaam bouwen; slim en ecologisch wonen

Een duurzame ecologische woning

Stel je eens voor: je woont in een huis dat niet alleen comfortabel en stijlvol is, maar ook goed is voor de planeet. Een huis dat gebouwd is met behulp van duurzame materialen en energie-efficiënte systemen, waardoor je op de lange termijn geld bespaart op energie- en waterkosten. Een huis waarin je je goed voelt, omdat het gezonde binnenlucht heeft en is ontworpen om je welzijn te bevorderen. Dit is het soort huis dat mogelijk is met ecologisch bouwen! Door gebruik te maken van eco-bouwprincipes kunnen we bouwen aan een gezondere en duurzamere toekomst voor onszelf en onze planeet. Het is een spannende en inspirerende ontwikkeling in de bouwsector die laat zien dat we verantwoordelijkheid kunnen nemen voor onze impact op het milieu en tegelijkertijd kunnen genieten van mooie en functionele huizen.

Duurzame bouwmaterialen

Hoe duurzaam je bouwmateriaal is, hangt af van de bouwlocatie en welke grondstoffen hier beschikbaar zijn. Woon je in de jungle? Dan kan bamboe een interessant materiaal zijn. Hier in Nederland zou je juist weer kunnen kijken naar leem en strobalen.

Daarom is het handig om je omgeving goed te kennen voor je begint met bouwen.

andere voorbeelden van ecologische bouw en isolatie materialen in Nederland zijn:

duurzaam huis

 

  1. Ecologisch gekapt hout

Duurzame houtoogst is een manier om hout te oogsten zonder bossen onherstelbaar te beschadigen. Het houdt rekening met de leeftijd van bomen, biodiversiteit en de lokale gemeenschap. Het doel is om hout op een verantwoorde manier te produceren en tegelijkertijd het bos in stand te houden voor toekomstige generaties. Wanneer dit hout lokaal geoogst wordt scheelt het ook nog transport.

2. Hennepbeton

Gemaakt van hennepvezels en kalk, is hennepbeton een duurzaam en energiezuinig alternatief voor traditioneel beton. Het is brandwerend, vochtbestendig en heeft uitstekende thermische eigenschappen

3.  Leem 

Een natuurlijk materiaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor de bouw van huizen, leem is ademend, vochtregulerend en heeft thermische eigenschappen. Het kan worden gebruikt voor wandbekleding, vloeren en als isolatiemateriaal.

4. Gerecycled glas

Gerecycled glas kan worden gebruikt als isolatiemateriaal en voor decoratieve toepassingen zoals mozaïektegels. Het is een duurzame keuze die afval vermindert en een unieke uitstraling geeft aan elk project.

5. Ecologische verf 

Gemaakt van natuurlijke materialen zoals klei, kalk en plantenextracten, is ecologische verf een gezond en milieuvriendelijk alternatief voor traditionele verf. Het is vrij van schadelijke chemicaliën en geeft een mooi en duurzaam resultaat.

6. Natuurlijke dakbedekking

Gemaakt van materialen zoals hout, riet en gras, natuurlijke dakbedekkingen zijn een duurzaam en esthetisch alternatief voor traditionele dakbedekkingen. Ze zijn geschikt voor zowel platte als hellende daken.

7. Myceliumblokken

Bouwen met mycelium blokken is een innovatieve benadering van duurzaam bouwen. Deze blokken zijn gemaakt van samengeperst mycelium, de wortelstructuur van schimmels. Ze bieden een lichtgewicht, brandwerend en isolerend materiaal dat biologisch afbreekbaar is.

gerecycled materiaal
Glazen flessen worden hergebruikt als bouwmateriaal en decoratie dit earthship
mycelium blokken duurzaam bouwen
Isolatieplaten van mycelium
hennep ecologisch bouwen
Huis van hennep beton

Een huis van strobalen

In onderstaande video, legt Michael Judd uit hoe hij zelf een huis heeft gemaakt met strobalen als basis. Het geeft een mooi voorbeeld van hoe tof ecologisch bouwen er uit kan zien.

Duurzame bouwmaterialen kopen

Je kunt bij verschillende plekken duurzame en ecologische bouwmaterialen kopen zoals verf, isolatiemateriaal, dakbedekking en meer. Een aantal winkels waar dat zou kunnen zijn:

Eco-bouwmaterialen

Ecomat (BE)

Groene bouwmaterialen 

Waschbär (ecologische en duurzame meubels)

Water en energie sparen

Tijdens het ontwerpen van een ecologisch gebouw is het natuurlijk belangrijk om na te denken over energie en water op een duurzame manier. Je kunt denken aan zonnepanelen op het dak om energie te vangen, een groen dak voor isolatie of een combi. Voor verwarming kan een biomeiler een interessant idee zijn.

Water kan hergebruikt worden door het te filteren met helofytenfilters, dit wordt bijvoorbeeld gedaan op ecodorp Boekel. Ook zijn er huizen waar het grijze water van de douche opgevangen wordt om de wc mee door te spoelen, zodat de wc niet doorgespoeld wordt met schoon drinkwater. Ook kun je natuurlijk water opvangen door middel van een regenton aan het huis te koppelen.

Leer meer over het opvangen van water in onze blog over klimaatadaptatie.

 

Gebruik van planten in ecobouw

Planten kunnen een mooi deel zijn van het interieur in een ecobouw project, ze laten je interieur er natuurlijk uitzien, verbeteren de luchtkwaliteit en zijn goed voor je mentale welzijn.

Je kunt planten ook deel maken van het bouwproject. Denk aan groene daken, daktuinen, groene muren, balkontuinen en geveltuinen. Hierdoor verhoog je de biodiversiteit rond je huis, draag je bij aan klimaatadaptatie (wateropslag, verkoeling en co2-opslag), verhoog je het mentale welzijn in je gemeenschap en als je de juiste planten kiest, teel je voedsel voor jezelf.

groene muur
Groene muren bieden isolatie, wateropvang en habitat voor vogels en insecten.
Daktuin
Een kleurrijk voorbeeld van daktuinen

Wat zijn ecodorpen?

Ecodorpen zijn woongemeenschappen waar op ecologische manier wordt gebouwd, getuinierd en geleefd. Lees ons blogartikel over ecodorpen om hier meer over te leren.

Tijd om (duurzaam) te timmeren.!

Hopelijk heb je de inspiratie gekregen om na dit artikelen je eigen duurzame stekkie in elkaar te timmeren, of wellicht om je eigen huis te verduurzamen. Mocht je meer leren over ecologisch en duurzaam bouwen, tijdens de permacultuur jaarcursus besteden we hier een hele lesdag aan! Ook besteden we aandacht aan water, energie en andere vraagstukken rond duurzaam wonen. Succes met je ecobouw project!

Wat oogst je uit een cursus bij PUUR Permacultuur?

  • Een groen netwerk vol inspirerende mensen
  • Het eigen kunnen maken van de lesstof door interessante praktijkbezoeken
  • Advies van professionals
  • Leren kijken door een duurzame bril
  • Een geïnspireerd gevoel
  • Zelfvertrouwen om zelf aan de slag te gaan

Relevante blogberichten die aansluiten op dit onderwerp

Het gebruik van onze community is volgens ons huisreglement.

Wat zeggen onze cursisten over ons?

Benieuwd naar wat de cursussen je te bieden hebben?
Swipe hieronder om de ervaringen van onze cursisten te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van ons nieuws en cursussen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Shopping cart
Your cart is empty
Let's start shopping!
Start shopping
0